Ik zag ineens kalkoendij liggen. Eentje van bijna 700 gram. Tja, natuurlijk een stuk zwaarder dan een gemiddeld kippendijtje. Geen idee wat ik ermee zou gaan doen, behalve in de oven bereiden, maar hij moest passen bij een heerlijk Italiaans bijgerechtje met doperwtjes en pancetta (‘piselli e pancetta’ in het Italiaans). En dus wilde ik de kalkoendij ook een Italiaans tintje geven. Ik had nog een heleboel verse salie liggen, dus de keuze was gauw gemaakt voor een heerlijke Italiaans getinte kalkoendij met knoflook en salie uit de oven.
Ingrediënten kalkoendij (2 personen)
- 1 kalkoendij à 600-700 gram (met vel en bot; die van ons was 660gr), op kamertemperatuur
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 6 salieblaadjes
- 1TL gedroogde Italiaanse kruiden (b.v. oregano, tijm, rozemarijn)
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
Bereiding kalkoendij
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Vermeng ca. 75ml olijfolie met de fijngesneden salieblaadjes, de gedroogde kruiden, knoflook en zout en peper.
- Til het vel van de dij voorzichtig op en smeer er wat van het olie-kruidenmengsel onder.
- Wrijf de kalkoendij aan de buitenkant ook in met het mengsel en bestrooi met nog een beetje zout en versgemalen peper.
- Braad de kalkoendij aan alle kanten aan in olijfolie in een ovenvaste gietijzeren pan.
- Leg de kalkoendij tenslotte met de vel naar boven in de pan.
- Dek de pan af met aluminiumfolie (en deksel erop).
- Gaar de kalkoendij in ca. vijf kwartier in de oven. Laat de aluminiumfolie/deksel er de eerste drie kwartier op en haal het er dan het laatste half uur af zodat je een mooi knapperig velletje krijgt. Check na de eerste drie kwartier of de kalkoendij niet aanbrandt. Voeg anders een klein beetje witte wijn of (kippen- of groenten-)bouillon toe.
Als je de oven hoger zet, wordt de gaartijd korter, maar low & slow is altijd een goede methode. Je kunt ook kiezen voor 120 graden en anderhalf uur. De kerntemperatuur van de kalkoendij moet minimaal 75 graden (tot max. ca. 80 graden) zijn. Dit meet je door de thermometer in het dikste deel van de dij te steken. Zorg er daarbij dat de thermometer het bot niet raakt, die is altijd warmer. - Haal de pan uit de oven en laat de kalkoendij nog tien minuten onder aluminiumfolie rusten alvorens aan te snijden en te serveren.
- Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en doperwten met pancetta.
Variëren met kruiden van de kalkoendij
Kalkoendij kun je kruiden met bijvoorbeeld:
- Salie en gesmolten boter.
- Rozemarijn, knoflook en citroenzest/-sap.
- Noord-Italiaans: truffelboter en tijm.
- Grieks: Paprikapoeder, oregano, knoflook en citroen.
- Frans: gestoofd in rode of witte wijn met bijvoorbeeld champignons en spek. Of met mosterd en crème fraiche. Op het laatst met aardappelblokjes of krieltjes eromheen in de oven.
- Marokkaans: ras-el-hanout. Of kaneel, gember, komijn, korianderpoeder, chilivlokken, sinaasappel(zest) en (optioneel) honing.
- Cajun: met cajun-kruiden. Je kunt deze kruidenmix kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken met knoflookpoeder, uienpoeder, witte en zwarte peper, gedroogde oregano, gedroogde tijm, cayennepeper en paprikapoeder.
- Mexikaans (pavo a la Mexcicana), met o.a. chipotle, limoen.
- Aziatisch met o.a. garam masala of five spice.
Je kunt de kalkoendij een tijdje marineren met olijfolie, knoflook en kruiden of met citroensap en kruiden, maar je kunt ook wat olijfolie of gesmolten boter met knoflook(poeder) en kruiden onder het vel van de dij smeren en zo meer smaak aan het vlees geven.
Eet smakelijk!
Geef een reactie