In mijn eerdere recept voor ovenschotel met courgette, tomaat en aardappel noemde ik al briam. Briam is een Griekse ovenschotel met gegrilde groenten. De briam (Μπριάμ) bevat altijd allerlei groenten, maar meestal aubergine, courgette, tomaat, paprika en soms aardappel. En sowieso zit er olijfolie en oregano in. Het is een heerlijk voorbeeld van een mediterrane groentenschotel, zoals peperonata , de Siciliaanse caponata, de Franse ratatouille en Provençaalse tian, de Spaanse pisto, de Catalaanse samfaina en de‘tumbet mallorquín’. Turkije kent şakşuka en türlü. In Hongarije eten ze lecsó. Georgië kent ajapsandali. En zo zijn er vast nog meer varianten.
Een deel van deze gerechten is een stoofgerecht in de pan (zoals de ratatouille en de peperonata), en een deel is een ovenschotel van geroosterde groenten (zoals de tian en de briam). De bereidingswijze smaakt verschillend en zal z’n voor- en tegenstanders hebben. Ik merk dat het thuisfront meer gecharmeerd is van de ovenbereiding, die smaakt wat puurder, terwijl bij de smaken wat meer verweven bij de stoofschotels zoals ratatouille.
De Griekse briam wordt trouwens vaak met feta en brood als vegetarisch gerecht gegeten. Ik koos voor de briam als bijgerecht bij een Australische lamsschnitzel en dat bleek een heerlijke combinatie!
Ingrediënten briam (bijgerecht voor 4 personen)
- 1 aubergine, in blokjes
- 1 courgette, over de lengte gehalveerd en in plakken
- 8 krieltjes of rozenvalaardappeltjes, in de schil
- 1 rode (punt)paprika, in reepjes
- 1 rode ui, in partjes
- 2 (of meer naar eigen smaak) knoflookteentjes
- 1EL gedroogde oregano
- 1EL of 1 takje verse rozemarijn, de blaadjes eraf gerist en gehakt
- Zout en versgemalen peper
- 4EL (Griekse) olijfolie
- Optioneel: een klein blikje tomatenpulp of tomatenblokje (200ml)
- 10 kerstomaatjes
- Een handjevol gehakte peterselie
- Optioneel als je het niet als bijgerecht maar als lunch of diner eet: feta en boerenbrood
Bereiding briam
PS De Grieken serveren de briam vaak met feta en brood, maar omdat het bij mij een bijgerecht bij de lamsschnitzel is, heb ik dat nu achterwege gelaten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de aardappeltjes wat voor, ca. 5-8 minuten. Tip: Je mag ze ook meteen in de ovenschotel doen en samen in de oven bakken, maar ik vind het fijn als de aardappeltjes al een beetje gaar zijn voordat ze in de oven gaan, want die hebben in de oven eigenlijk een langere bereidingstijd.
- Giet de aardappeltjes af en snij de grotere aardappeltjes schuin doormidden.
- Doe de aubergine- en courgetteblokjes, de paprika, ui en knoflook in een ovenschaal, samen met de aardappelen. Bestrooi met de oregano en rozemarijn, zout en peper en een paar eetlepels olijfolie. Vermeng alles goed (met je handen gaat dat het beste).
Optioneel: Doe de tomatenblokjes uit blik erbij en hussel alles om. - Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de ovenschaal uit de oven en haal de aluminiumfolie eraf. Kijk of er nog voldoende vocht in de ovenschotel zit, voeg anders een beetje water of groentenbouillon (van bouillonblokje) toe. Hussel alles nog een keer om.
- Leg de kerstomaatjes tussen de overige groenten en zet de ovenschaal onafgedekt weer in de oven. Bak in ca. 30 minuten af. De groenten moeten zacht en gaar zijn en een klein bruin korstje hebben.
Variant: je kunt ook okra of andere groenten toevoegen.
Geef een reactie