Indonesische gado gado

Ik had zin in kipsaté en zocht er een lekker bijgerecht bij. Onlangs had ik al coleslaw gemaakt bij saté. Ook zoetzure ingelegde komkommer heb ik wel eens gemaakt. Nu weer op zoek naar iets nieuws. Ik vond Indonesische gado gado en dat had ik nog nooit gemaakt, dus dat werd ‘m. Gado gado betekent letterlijk ‘mix mix’. Dat is fijn, want het betekent dat je in feite gewoon allerlei groenten erin kunt doen die je over hebt en/of die je zelf lekker vindt. Gebruikelijk zijn wortel, kool (b.v. Chinese kool of spitskool), boontjes, komkommer en taugé. Soms zie je ook sugarsnaps, sla en andere groenten, soms ook blokjes gekookte (en eventueel daarna gebakken) aardappel. En vaak zitten er gebakken blokjes tempeh (tofu) bij. Je snijdt de groenten in kleine stukjes of reepjes, blancheert ze en serveert ze lauwwarm of koud met pindasaus, kokosrasp, verkruimelde kroepoek eieren. Hou de groenten lekker knapperig! En als je emping in plaats van kroepoek neemt en geen kipsaté maar blokjes gebakken tempeh en gekookte eieren erbij doet, heb je ook een heerlijke vegetarische maaltijd.

Gado gado betekent letterlijk ‘mix mix’. Dat is fijn, want het betekent dat je in feite gewoon allerlei groenten erin kunt doen die je over hebt en/of die je zelf lekker vindt.

Gado gado met kipsaté en pindasaus

Ingrediënten (2 personen)

Diverse groenten naar keuze. Reken op minstens 200-250gr groenten per persoon. Ik nam:

  • 100gr haricots verts of sperzieboontjes, in stukken van ca. 5cm
  • 200gr spitskool, in dunne
  • 100gr sugarsnaps
  • ½ winterwortel, julienne (dunne reepjes)
  • 4 snackkomkommers, in dunne plakjes
  • 4 radijsjes, in dunne plakjes
  • 750ml groentenbouillon (mag van bouillonblokje)
  • Optioneel erbij: taugé en hardgekookte eieren
  • Kroepoek of cassave of – voor vegetariërs – emping
  • Seroendeng

En verder bijvoorbeeld kipsaté, pindasaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar) en rijst.

Bereiding

  • Blancheer alle groenten (behalve komkommer en radijs) in de bouillon. Doe dat een voor een, dan kun je per groentesoort de tijd in de gaten houden zodat de groente knapperig blijft en je de groenten apart op het bord kunt serveren. Hou voor de haricots verts ca. 2-3 minuten aan, voor de spitskool 1-2 minuten, voor de sugarsnaps 1-2 minuten en voor de reepjes wortel 2-3 minuten. Als je taugé doet ook 1 minuut blancheren. Daarna kun je de groenten onder koud water afspoelen zodat ze niet nagaren. Ik heb dat trouwens niet gedaan.
  • Maak ondertussen pindasaus en bak/gril de saté. Kook ook de rijst.
  • Rangschik op de borden de groenten. Geef de saté en rijst erbij. geef er een klein kommetje saus bij of schep de saus bij het gerecht. Geef er kroepoek en seroendeng bij of strooi het over het bord.

Wijntip: soepele fruitige rosé met milde zuren. Ik nam er eentje uit de Languedoc.

Gado gado met kipsaté en rosé