Ter voorbereiding op het koken van het nationale gerecht van Barbados, ben ik me alvast even aan het inlezen over de cocktails die ze hier hebben. Ik maakte drie cocktails die je in Barbados veel ziet. De bekendste is waarschijnlijk de Barbados Rum Punch. Heerlijk verleidelijk, zeker als je ‘m niet met water maar met passievruchtensap maakt zoals ik. Wel een verraderlijke cocktail, want je merkt helemaal niet dat er best veel (90ml) rum in zit.
Dan zijn er twee cocktails die allebei Barbados Cocktail heten. De ene Barbados Cocktail is met falernum. Dat leverde een heel verrassende evenwichtige en mooie cocktail op. Van de andere, The Barbados Cocktail, die je maakt met rum, Cointreau en ananassap, had ik wat meer verwacht; ik vond ‘m te straf en verwachtte meer fruitigheid door de ananas. Maar ik wil ‘m je niet onthouden en wie weet waardeer jij ‘m meer dan ik. Daarnaast is er de supersimpele Pining for Rum en de kleurrijke Barbados Sunrise. Dat wordt een heerlijke zomer!
Rum is het natuurlijk helemaal in dit tropische land. Op Barbados wordt suikerriet verbouwd (dankzij de Nederlanders die het in 1637 introduceerden) en uit het stroperige bijproduct dat melasse wordt genoemd, wordt rum gedistilleerd. Op Barbados bevindt zich ook één van de – zo niet de – oudste distilleerderijen ter wereld, de Mount Gay Rum Distillery. Mount Gay produceerde al in het jaar 1703 rum, maar men neemt aan dat de Bajans (zo worden mensen uit Barbados genoemd) als vanaf ca. 1640 ‘kill devil’ maakten, zoals ze de rum noemden. Die drank was namelijk een “hott, hellish and terrible liquor”.
Andere rummerken uit Barbados zijn bijvoorbeeld Foursquare en ook Plantation maakt rum uit Barbados. Momenteel staan er vier distilleerderijen op het eiland: Mount Gay Rum Distillery is de oudste, West Indies Rum Distillery is de grootste, Foursquare Rum Distillery en de kleine St. Nicholas Abbey.
De Barbados-rum heeft een mooie balans, is soms elegant en verfijnd en sommige rums zijn vol en mooi gerijpt, zoals Mount Gay XO, Doorly’s 12, and Plantation Barbados 5.
Wist je trouwens dat ook de overbekende kokosrum Malibu uit Barbados komt!? Malibu wordt tegenwoordig weliswaar gebotteld in het Schotse Dumbarton, maar de rum wordt gedistilleerd in Barbados en het merk is in 1893 in Barbados ontstaan.
De Barbados Rum Punch is heerlijk verleidelijk, zeker als je ‘m passievruchtensap maakt. Wel een verraderlijke cocktail, want je merkt helemaal niet dat er best veel (90ml) rum in zit.
Barbados Rum Punch
Op en top Barbados en ideaal voor een dagje op het zonnige strand is ook de Barbados Rum Punch (of Bajan Rum Punch). Het recept is simpel en is zelfs in een klein gedichtje genoemd:
One of sour, two of sweet, three of strong, and four of weak,
A dash of bitters and a sprinkle of spice,
Serve well chilled, with plenty of ice.
Ingrediënten Barbados Rum Punch (1 cocktail)
Dat betekent:
- 1 deel (= ounce = 30ml) zuur, namelijk 30ml limoensap
- 2 delen zoet: namelijk 60ml suikersiroop
- 3 delen sterk: 90ml Barbados Old Gold Rum (bruine/donkere rum, b.v. Mount Gay)
- 4 delen zwak: 120ml water (maar soms wordt ook passievruchtensap gebruikt; gebruik in dat geval iets minder suikersiroop, b.v. 45ml!)
- Verder een dash Angostura Bitters en wat geraspte nootmuskaat.
- Garnering: limoenschilletje of limoenpartje
Bereiding Barbados Rum Punch
- Shake alle ingrediënten (behalve de nootmuskaat en het limoenschilletje) met ijs.
- Strain in een cocktailglas met ijsblokjes.
- Garneer met een limoenschilletje of –partje.
Barbados Cocktail (met falernum)
De Barbados Cocktail wordt wel genoemd als de donkere versie van de Daiquiri. Maar de Barbados is veel gelaagder en complexer. Voor deze cocktail met donkere rum heb je namelijk ook Falernum nodig. Traditioneel wordt hiervoor Taylor’s Velvet Falernum gebruikt. Die komt uit Barbados. De fluweelzachte Falernum van John D. Taylor’s is essentieel voor een aantal cocktails. Het wordt van suikerriet, limoen, amandel en kruidnagel gemaakt. Falernum heeft maar 11% alc., is zoet en heeft een sterke citrussmaak en aangename kruidige tonen die niet overweldigend zijn. Ik had een andere Falernum in huis en heb die gebruikt: The Bitter Truth Golden Falernum. Deze Falernum staat bekend om z’n kruidige karakter. Rum, gember en diverse andere kruiden worden gebruikt in het productieproces. Ik proefde ‘m die ‘los’ een typeer deze versie als een beetje slap – 18% alc. – zoet en kruidig.
Ingrediënten Barbados Cocktail (1 cocktail)
- 45ml donkere rum (b.v. Mount Gay uit Barbados)
- 30ml John D. Taylor’s Velvet Falernum liqueur (uit Barbados; 11% alc.; ik gebruikte als alternatief The Bitter Truth Golden Falernum)
- 22,5ml limoensap
Bereiding Barbados Cocktail
- Shake alle ingrediënten (behalve de nootmuskaat en het limoenschilletje) met ijs.
- Strain in een cocktailglas met ijsblokjes.
- Garneer met een limoenschilletje of –partje.
De cocktail gaat natuurlijk iets anders smaken, afhankelijk van welke rum en welke falernum je gebruikt. Maar mijn combinatie met Havana Club 7 años The Bitter Truth Golden Falernum (leverde een hele mooie complexe en harmonische cocktail op. Voor herhaling vatbaar! En dan eens variëren met rums.
The Barbados Cocktail is een eenvoudig te maken tropische cocktail. Onder een vergelijkbare naam vind meer cocktails (zie hierboven), maar deze versie is met witte rum (uiteraard uit Barbados, zoals Mount Gay), Cointreau en ananassap. Niet heel zoet, zoals je door het sap zou mogen verwachten, maar wel heel licht qua smaak.
Bijzonderheid: “stirred, not shaken”! Deze cocktail shake je niet met ijs, maar je giet de ingrediënten in een shaker of roerglas met ijsblokjes en je roert voorzichtig 10-15 seconden. Door te stirren, maak je de cocktail zachter, minder scherp, volgens de liefhebbers. Leuk om beide eens allebei uit te proberen, maar hier heb ik me aan het originele recept gehouden. Dan via de strainer in een – liefst gekoeld – cocktailglas gieten en garneren met een ananaspartje.
Het alcoholpercentage is wel stevig met 60ml witte rum en 15ml Cointreau, aangevuld met 30ml ananassap. Volgende keer probeer ik ‘m met 45ml rum, kijken hoe dat uitpakt. De combi met Cointreau en ananassap is in elk geval wel lekker tropisch.
Ingrediënten voor The Barbados Cocktail (1 cocktail)
- 60ml witte rum
- 15ml triple sec (b.v. Cointreau)
- 30ml (liefst vers) ananassap
- Optioneel: garneren met ananaspartje en/of ananasblaadje
Bereiding The Barbados Cocktail
- Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Giet alle ingrediënten erin en roer 15 seconden met een barlepel voorzichtig rond.
- Giet via een strainer (zeefje) in een gekoeld cocktailglas.
- Garneer met een ananaspartje
Pining for Rum
Een lekkere en heel eenvoudige rumcocktail vond ik op de site van Mount Gay, de Pining for Rum.
- Giet 60ml Black Barrel rum van Mount Gay over de ijsblokjes.
- Top af met 120ml ananassap.
- Garneer met een takje munt.
Barbados Sunrise
En tenslotte is er nog de kleurrijke Barbados Sunrise. Naast de Barbados Rum Punch ook een heel bekende rumcocktail uit Barbados en misschien wel de opvallendste cocktail. Ook die heb ik inmiddels gemaakt, en hij ziet er wel heel vrolijk uit. Je bouwt deze cocktail op in laagjes in een smal hoog cocktailglas:
- Giet 15ml grenadine onderin het glas.
- Vul het glas daarna met ijsblokjes.
- Giet daar voorzichtig 60ml sinaasappelsap op. Dat kan het beste via een barlepel die je vlak boven de laag grenadine houdt.
- Vermeng in een apart glas of in een mengbeker 60ml rum en 15ml blue curacao. Giet dat vervolgens voorzichtig (via de barlepel) op de sinaasappelsap. Zorg dat het niet vermengd (dan wordt het groen), maar dat je op het geel een mooi laagje blauw krijgt.
- Garneer met een sinaasappelschijfje.
De verhoudingen verschillen bij de diverse recepten, maar het idee blijft hetzelfde: laagje rood (grenadine), laag geel (sinaasappelsap), laag blauw (witte rum met blue curacao).
Geniet om van te genieten deze zomer!
Geef een reactie