Gestoomde scholfilet met kokos-limoendressing

Weer een dagje bezig met het ‘wegwerken’ van een aantal leaves en cresses van mijn Cressperiance Box van Koppert Cress. Vandaag is het tijd voor het bedenken van een lekker gerecht met de Cardamom Leaves en de Kaffir Lime Leaves. Het werd: gestoomde scholfilet met Cardamom Leaves, kokos-limoendressing en kokosrijst met kaffirbladeren. Erbij gewokte zeekraal en gewokte spinazie.

De beschrijving van Cardamom Leaves is: kaneel, houtachtig, licht zoet. Goed in sauzen of bouillons en bij vis. De bladeren komen het beste tot hun recht bij verwarmen (blancheren stomen of frituren). Ik bedacht deze gestoomde scholfilet met Cardamom Leaves met kokos-limoendressing. Erbij kokosrijst. In de rijst heb ik Kaffir Lime Leaves meegekookt, en dat was superlekker! Deze kaffirbladeren geven een zoet limoenaroma aan de rijst. Echt heerlijk aromatisch. Net als de supermakkelijke kokos-limoendressing die heerlijk is bij de vis, maar ook lekker is bij de kokosrijst met kaffirbladeren. Dat zijn blijvertjes hier in huis, dat weet ik nu al. Als bijpassende wijn koos ik een fruitige pinot blanc uit de Elzas.

Kaffir Lime Leaves en Cardamom Leaves
Scholfilet met Cardamom Leaves

Gestoomde scholfilet met Cardamom Leaves en kokos-limoen dressing

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 scholfilets
  • 4 Cardamom Leaves van Koppert Cress
  • (Maldon-)zeezout en versgemalen peper
  • Partjes limoen

Voor de kokos-limoendressing:

  • 100ml kokosmelk of –room
  • Sap van een halve limoen
  • Zest van een hele limoen
  • 1EL vissaus
  • 1TL bruine suiker

Bereiding scholfilet en dressing

  • Maak eerst de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Bestrooi de scholfilets met zeezout en versgemalen peper.
  • Leg Cardamom Leaves in een stommandje (of zeef) en leg de scholfilets erop met de gezouten kant naar de bladeren. Je mag de scholfilets een beetje oprollen en opgerold op de bladeren leggen als ze niet helemaal in het mandje passen.
  • Breng een laagje water in een pan aan de kook.
  • Plaats het stoommandje (of zeef) boven het vocht. Stoom de scholfilets ca. 4 minuten gaar in de pan met de deksel op de pan.
  • Haal de vis voorzichtig van de bladeren af en leg ze op voorverwarmde borden.
  • Geef er de kokos-limoendressing en limoenpartjes bij. Verdere tip: gewokte zeekraal, gewokte spinazie en kokosrijst met kaffirbladeren (zie hieronder).

Kokosrijst met kaffirbladeren

Ingrediënten (2 personen)

  • 150gr (snelkook)pandan- of basmatirijst (75gr p.p.)
  • 100ml kokosmelk
  • 4 blaadjes Kaffir Lime Leaves
  • Zout

Bereiding kokosrijst

  • Kneus de kaffirblaadjes een beetje. Ik deed dat door er een metalen cocktailstamper (‘muddler’) op te stampen, waardoor er een paar gaatjes in de bladeren kwamen en het aroma vrijkwam.
  • Kook de rijst in water met zout met de kokosmelk (kijk uit dat het niet overkookt!) en de gekneusde blaadjes.
  • Haal de kaffirblaadjes eruit en giet de rijst af. Serveer bij de gestoomde scholfilet.

Weetje: Het kaffirblad heeft een citronella-achtige geur, die als kalmerend wordt ervaren en waarvan beweerd wordt dat ze ontstekingen tegengaat.

Gewokte zeekraal en gewokte spinazie

Ingrediënten (2 personen)

  • 150gr versie spinazie
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 100gr zeekraal
  • Zout en peper
  • Olie

Bereiding zeekraal en spinazie

  • Bereid de zeekraal en de spinazie apart.
  • Zeekraal:
    Verwijder harde delen van de zeekraal door ze af te breken.
    Je kunt de zeekraal een paar minuten stomen (in een stoommandje kort of blancheren in een klein beetje water) of wokken. Ik prefereer wokken in een beetje olie. 3 minuten is genoeg,
    NB Voeg geen zout meer toe! De zeekraal is van zichzelf al heel zout/ziltig.
  • Spinazie:
    Fruit de knoflook zachtjes in de olie. Voeg de spinazieblaadjes toe en wok al roerend ca. 3 minuten. Bestrooi met zout en peper en dien op.

Wijntip: kies voor een zachte fruitige witte wijn bij dit gerecht. Ik had een fruitige pinot blanc uit de Elzas.