2015/01/img_6398.jpg
Vandaag een mooie combi om de midweek te vieren. Op kersenhout gerookt hert met rode wijnsaus, paarse truffelaardappeltjes, rode kool en shiitake.
Het hertje werd even aangebraden en ging daarna 8 minuten in het rookoventje. Om niet een al te sterke rooksmaak te krijgen, gebruiken we kersenhout en slechts 1 eetlepel.

Erbij: 2012 Upper Hemel en Aarde Valley, “Granum” van Newton Johnson. De Granum komt van de Family Vineyards range van deze Zuid-Afrikaanse topproducent. Deze range is de topserie van het huis. De drie wijnen uit de toprange hebben onlangs in de nieuwste editie van Zuid-Afrika’s prominente wijngids geweldige noteringen gehad. De chardonnay 2013 en de Granum 2012 kregen 4 1/2 Platter-sterren. De pinot noir kreeg zelfs de hoogste notering, dus vijf *****!
Wij dronken de Granum bij ons hertje. Die was net iets te fris, maar oh oh oh wat mooi! Opmerkelijk frisse en bijna elegante wijn van syrah en mourvèdre. De wijn heeft twaalf maanden houtrijping gehad, op 228-liter Bourgognevaten van verschillende leeftijden. 21% ging op nieuwe vaten (‘first fill’ genoemd in Zuid-Afrika), 14% op 1 jaar oude vaten (de 2nd fill), 25% op 3rd fill en de overige 40% op andere vaten. De druiven staan op granietbodem die garant staat voor fraicheur en geparmumeerdheid. Al heerlijk nu, maar kan natuurlijk nog jaren ouderen. Gelukkig hebben we nog een flesje om later te vergelijken.
De wijn is te koop bij Udo Goebel van WineMatters voor €21,95 (winematters.nl).