¡Feliz día del Malbec!

Niet vergeten: vandaag is Malbec World Day! Dus trek vanavond een lekkere malbec open bij je steak of asado!

17 april 1853

Malbec World Day wordt gevierd op 17 april ter herinnering aan de dag in 1853 dat president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië het officieel zijn missie maakte om de Argentijnse wijnindustrie te transformeren. Op die dag gaf hij de Franse bodemexpert Michel Aimé Pouget opdracht om nieuwe wijnstokken naar het land te brengen, waaronder malbec.

Dat bleek een goede keuze. Vraag je wijnliefhebbers nu waar je malbec vindt, dan zeggen ze: “Argentinië!” Dat de druif oorspronkelijk uit Frankrijk komt en nog steeds is toegestaan in Cahors en ode Bordeaux weet bijna niemand meer. Malbec is de ‘icon grape’ voor Argentinië. Vier dus vandaag mee en trek een lekkere Argentijnse malbec open!

In 2011 introduceerde Wines of Argentina de Malbec World Day voor het eerst. Ter gelegenheid van de Malbec World Day 2016 worden in meer dan 70 steden in 54 landen feestelijke evenementen georganiseerd. In Nederland organiseerde de Argentijnse ambassade afgelopen donderdag een proeverij in Rotterdam.

Geniet ervan. ¡Salud!

 En dit at en dronk ik tijdens Malbec  World Day 2016: 2012 “Broquel” malbec van Trapiche uit Mendoza. Nog jong met veel houttonen (15 maanden houtrijping), dus dubbel gedecanteerd. Doet wonderen. Houttonen in toom en mooi zacht en nog steeds bomvol jeugdig sappig donker fruit. Bij salade met beef, gebakken aardappeltjes, sperziebonen, edamame en radijs en een dressing van pompoenpitolie met px-sherryazijn.