Tomaten-uien salade

Deze traditionele Zuid-Amerikaanse tomaten-uienslade is de ideale zomerse begeleider van de BBQ- of van gerechten uit de Zuid-Amerikaanse keuken, zoals de Panamese ropa vieja. De salade is ook bekend als Chileense salade (ensalada chilana).

De rauwe uienreepjes van de ensalada chilana worden een uur in water geweekt waardoor ze zachter smaken.

Ingrediënten (2 personen, bijgerecht)

  • 3 middelgrote tomaten (in partjes en plakjes) en enkele gehalveerde kerstomaatjes
  • 1 rode of witte ui, gehalveerd en in flinterdunne ringetjes
  • Sap van 1/2 limoen
  • 2EL olijfolie
  • Zout en peper
  • Een handjevol peterselie of koriander, grof gehakt.

Bereiding

  • Week de uienreepjes een uur in lauwwarm water. Dep ze daarna droog met keukenpapier.
  • Vermeng de uienreepjes met de tomaten.
  • Maak een simpele dressing van limoensap en olijfolie en vermeng door de tomaten en uien.
  • Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met peterselie of koriander.

Eet smakelijk!