medaille CMB
winning merlot @ Concours Mondial de Bruxelles 2018

De wijnen van merlot kregen de meeste medailles op het Concours Mondial de Bruxelles dat onlangs in China werd gehouden. De 330 juryleden uit 50 landen keurden samen 9.180 wijnen uit 50 wijnproducerende landen en van meer dan 320 verschillende druivenrassen. Altijd leuk om hier wat wijntrends uit te halen en te zien welke druivenrassen het beste scoorden.

Onlangs deed ik als jurylid mee aan het Concours Mondial de Bruxelles 2018. Zie hier voor een impressie. We proefden blind in juryteams van 5 of 6 juryleden van verschillende landen. Hoewel er meer medailles gegeven werden aan wijnen van internationaal bekende druivenrassen, werden toch ook nog aardig wijnen bekroond van wijnen van lokale / inheemse druivenrassen.

In de 2018-editie van het concours werden wijnen van 320 verschillende druivenrassen ingezonden. Ter vergelijk: in 2017 waren dat er nog 290. Thomas Costanoble, directeur van het CMB, constateert dat ook de bekende rassen uit minder voor de hand liggende gebieden en landen goed scoren: “Lokaal aangeplante druiven van weleer zijn internationaal bekend geworden en kunnen eenzelfde topkwaliteit laten zien. Chardonnay komt uit de Bourgogne, maar onze juryleden hebben niet alleen wijnen bekroond uit Frankrijk, Italië en China, maar ook uit Tsjechië, België en Roemenië. Cabernet sauvignon komt uit Bordeaux, maar de Chinese cabernets hebben de meeste medailles gewonnen in die categorie.”

top ten varieties awarded by CMB in 2018
top ten varieties awarded by CMB in 2018 vs 2017
Ingrid Larmoyeur - Concours Mondial de Bruxelles 2018

Top 10 CMB
De top 10 van druivenrassen van bekroonde wijnen op het CMB 2018 bestaat uit merlot, cabernet sauvignon, tempranillo, syrah, chardonnay, grenache, sauvignon blanc, touriga nacional, prinot noir en primitivo.

Ter vergelijk: wereldwijd is dit volgens de Focus OIV 2017 de top 10 van druivenrassen voor wijn (de tafeldruiven dus niet meegerekend): cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, airén, chardonnay, syrah, garnacha tinta / grenache noir, sauvignon blanc, pinot noir en trebbiano / ugni blanc.

Even naast elkaar:

  Top 10 OIV Top10 CMB 2018 Top10 CMB 2017
1 cabernet sauvignon merlot tempranillo
2 merlot cabernet sauvignon merlot
3 tempranillo tempranillo cabernet sauvignon
4 airén syrah syrah
5 chardonnay chardonnay chardonnay
6 syrah grenache noir touriga nacional
7 grenache noir sauvignon blanc grenache noir
8 sauvignon blanc touriga nacional sauvignon blanc
9 pinot noir pinot noir pinot noir
10 trebbiano primitivo carmenère
 

De neutrale werkdruif airén en het witte druivenras trebbiano / ugni blanc ontbreken dus op de CMB-lijst ten opzichte van de OIV-lijst, maar bij airén verbaast me dat nauwelijks. Er wordt veel wijn van gemaakt, maar dat zijn niet de medaillewinnaars. Primitivo is in de top10 gekomen, carmenère is eruit. Tempranillo is gedaald en ook de touriga nacional. Dus toch wel weer een lijst met veel Franse / internationaal bekende druivenrassen in de top10. Ach ja, het was te verwachten.

Merlot
En de opmars van merlot? Merlot is een populair druivenras. Het druivenras geeft toegankelijke wijnen. Rond, sappig, fijn rood fruit, aardsheid en met zachte tanninestructuur. Dat spreekt aan. En je ziet dat zelfs Bordeaux-producenten steeds vaker afstappen van klassieke cabernet-merlot blends en hoge percentages merlot gebruiken of zelfs wijnen van 100% merlot maken, zoals de Château le Destrier Prestige Merlot 2015 uit Saint-Émilion die een gouden medaille won.

Inheems
Daarnaast waren er gelukkig ook veel medailles voor landen die veelal wijnen van inheemse druivenrassen maken, zoals Italië (met sangiovese, montepulciano en glera), Portugal (o.a. touriga nacional, castelão, touriga franca en baga) en Griekenland (top 3 zijn assyrtiko, agiorgitiko en savatiano). Voor Zwitserland scoorden de wijnen van chasselas het beste. Volgend jaar vindt het concours plaats in Aigle, in het Zwitserse kanton Vaud waar de chasselas 60% van de wijnproductie voor z’n rekening neemt. Ben nu al benieuwd naar de wijnen…

[Bron: CMB 2018]