Het is nog steeds prachtig zomerweer in Nederland met mooie zwoele zomeravonden. Dan heb je geen zin om lang en ingewikkeld te koken, maar wel zin om lekker te tafelen met een vrolijk gerecht. Probeer eens deze zomerse salade met gegrilde kip, spinazie, feta en aardbeien. Het lijkt misschien een ongebruikelijke combinatie, maar echt, het smaakt verrukkelijk! En je kunt er natuurlijk van harte mee variëren.
Ingrediënten (2 personen als maaltijdsalade of 4 personen als lunchsalade)
Voor de kipfilets:
- 2 kipfilets, in repen (gebakken/gegrild zie onder, of ‘leftover’-kip of kant-en-klare gebraden kip)
- zout en peper
- ½TL gerookt paprikapoeder
- 1EL gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm etc.)
- Boter om in te bakken
Voor de dressing:
- 1EL witte balsamico-azijn
- 4EL olijfolie
- 1TL dijon-mosterd
- Zout en peper
Voor de salade:
- 400gr aardbeien; gewassen, gedroogd en gehalveerd
- 150gr babyspinazie
- 200gr fetakaas, verbrokkeld
- 100gr gedroogde cranberries (licht gezoet)
- 75gr pecannoten, geroosterd in de pan en grof gehakt
- 1TL verse tijmblaadjes, gehakt
- Een scheut oude balsamico-azijn (tip: oude balsamico-azijn is dikker en geconcentreerder en minder zuur dan jonge van supermarktkwaliteit; neem bijvoorbeeld 8 of 12 jaar gerijpte)
- Tip: hou wat aardbeien, cranberries en fetakaas achter voor de garnering.
Bereiding
- Begin een half uur voor het bereiden van de salade met de kipfilets. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.
- Bestrooi de kipfilets met zout en peper, een klein beetje gerookt paprikapoeder en de gedroogde groene Italiaanse kruiden.
- Hierna heb je twee opties:
- Kipfilets aanbraden aan beide kanten en daarna ca. 10 minuten (de kip moet gaar zijn, maar niet droog worden, dus niet te lang!) zachtjes gaar stoven; eventueel met een scheutje water erbij.
- Of je braad de filets aan beide kanten kort (1-2 minuten per kant) aan in een pan. Doe ze daarna over in een ovenschaal en 8 minuten in de oven. Om een mooi grilstreepje te krijgen, doe je de kipfilets daarna nog enkele minuten in een grilpan met een beetje olijfolie (met spray of een kwastje).
- Laat de kipfilet afkoelen en snij de filets daarna in plakjes.
NB Als je kant-en-klare kip koopt, kun je stap 1-4 overslaan, maar dan heb je niet die lekkere smaak van de kruiden en gerookte paprika. - Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen.
- Doe de babyspinazie, aardbeien, cranberries en feta in een schaal en hussel de dressing er voorzichtig door; liefst met je handen.
- Leg de plakjes kipfilets op de salade.
- Garneer met de overgebleven aardbeien, cranberries en feta. Duppel er nog wat extra balsamico-azijn over (dus de oude gerijpte bruine, en niet de witte) en bestrooi tenslotte met tijm en de gehakte pecannoten.
- Geef er desgewenst knapperig stokbrood bij.
Wijntip: een vrolijke fruitige zomerrosé.
Eet smakelijk en geniet van je zwoele zomeravond!
Geef een reactie