zomerhit Tinto de Verano

Zomerhit: Tinto de Verano. Na wat stormachtige dagen, krijgen we dit weekend weer lekker warme dagen. Tijd voor een nieuw drankje dat ik onlangs in Madrid ontdekte: Tinto de Verano. Letterlijk betekent dat rood van de zomer. Madrilenen drinken hun ‘Tinto de Verano’ dan ook graag ‘s zomers. Supermakkelijk te maken! Het is niets anders dan – natuurlijk liefst Spaanse! – rode wijn (geen dure, maar gewoon een prima eenvoudige fruitige tafelwijn zonder houtrijping) met lemon-lime frisdrank en ijsblokjes. Je kunt de populaire Spaanse Sprite-achtige frisdrank La Casera Gaseosa nemen, of als alternatief Sprite of 7Up. Ook zie je bitter lemon of Fanta citroen. Vooral La Casera Gaseosa wordt in Spanje veel voor Tinto de Verano gebruikt. Ik raadt Sprite aan als vervanger.

Tinto de Verano is lekker en makkelijk. Je hebt alleen ijsblokjes, eenvoudige rode wijn, een lemon-lime frisdrank (b.v. Sprite) en een schijfje citroen nodig.

Ik bestelde in Madrid een Tinto de Verano con limón: rode wijn met La Casera en een schijfje citroen. De verhouding van wijn en fris mag je zelf bepalen, 50-50% of wat minder wijn dan bruiswater/fris (1 fles wijn op een liter fris bijvoorbeeld). En natuurlijk lekker veel ijsblokjes.

Een variant met een extra kick en iets meer alcohol voegt er nog een scheutje vermouth aan toe. Optioneel en niet nodig wat mij betreft. En wil je minder zoet en minder calorieën, kies dan voor een light frisdrank.
Hou je van sinaasappelen, maak dan een Tinto de Verano con naranja (met sinaasappel). Daarvoor kun je gewone Fanta gebruiken en een schijfje sinaasappel.

Tinto de Verano lijkt een beetje op Sangria, maar heeft minder ingrediënten en is daardoor veel sneller en makkelijker te maken. Bij Sangria gebruikt je ook meer fruit, wat brandy en suikersiroop en geen frisdrank.

Welke Tinto de Verano-variant je ook kiest, het is sowieso een lekker zomers, licht (ook qua alcohol) en verfrissend drankje. Leuke ontdekking. En natuurlijk nog lekkerder op een zonnig terras of in je tuin of op balkon met wat heerlijke tapas erbij.

Geniet van de zomer!
¡Salud! Proost!