Zelfgemaakt platbrood – zo gepiept. Het zat er natuurlijk dik in dat ik een keertje platbrood zelf ging maken. De hele wereld maakt het en ik ben gek op de keuken van het Midden-Oosten, dus was het een kwestie van tijd dat er het ook ging proberen. Nou, ik kan je vertellen: super makkelijk!

Je kunt alleen bloem en water gebruiken, of zoals ik, bloem met Griekse of Turkse yoghurt. Snufje zout erbij, kneden, even laten rusten en bakken. Easypeasy heet dat. En laat dat nou goed uitkomen. Want ik had nog een spiesje over van de BBQ van gisteren, maar geen geschikt brood. En geen zin en tijd om naar de winkel te gaan. Met mijn eigengemaakte platbroodjes leverde dat een heerlijke lunch op!

platbroden maken
platbrood bakken

Ingrediënten (voor ca. 4-5 kleine platbroodjes)

  • 200gr Turkse of Griekse yoghurt
  • 275gr zelfrijzend bakmeel
  • Beetje zout

Bereiding

  • Vermeng de ingrediënten (goed met de hand kneden of met een deegmixer).
  • Laat 10 minuten rijzen en rusten.
  • Verdeel de deeg in het aantal broodjes die je wilt hebben, bijvoorbeeld vier of vijf.
  • Kneed de broodjes kort, bestrooi ze aan beide kanten met bloem en rol plat uit met een deegroller. Als ze niet mooi rond worden: top! Dat ziet er lekker ambachtelijk uit.
  • Bak ze in een droge koekenpan aan beide zijden bruin en gaar. Je kunt de broodjes ook heel dun met olijfolie bestrijken en ze dan bakken. Zet het vuur niet te hoog, anders is de buitenkant bruin en de binnenkant nog niet gaar. Je hebt waarschijnlijk ca. 2-3 minuten per kant nodig. De buitenkant krijgt blaasjes, dat hoort. Daardoor wordt je broodje lekker luchtig.

Tips:

  • Je kunt de yoghurt ook door lauwwarm water vervangen.
  • Ik heb iets meer bloem dan yoghurt gebruikt, maar ik zie ook veel gelijke delen. It’s up to you. Experimenteer er een beetje mee en kijk wat jij het lekkerste vindt. Als de deeg maar samenhangend is en het broodje lekker luchtig wordt.
  • Je kunt de deeg vermengen met allerlei kruiden en specerijen om nieuwe smaken te maken, bijvoorbeeld knoflook, groene kruiden, baharat, za’atar, ras-el-hanout, paprikapoeder, chilivlokken etc.
  • Als je de platbroodjes heel dun uitrolt, worden ze knapperiger. Als ze wat dikker zijn (max. 1 cm), dan blijven ze wat zachter en buigzamer.
  • Lekker met shoarma, of met sla en tomaat, of met heerlijke gegrilde spiesjes van de barbecue en knoflooksaus.