Of je nou friet, frites of patat zegt, zelf frietjes maken blijft het lekkerst. Natuurlijk kun je kant-en-klare friet kopen, maar echt top vind ik die eigenlijk nooit. Ze worden nooit echt lekker goudbruin en krokant, en dat is toch wat je van echt lekkere frietjes verwacht! Moet je nou een heel item hieraan wijden? Zo moeilijk is het niet, maar ik heb het nu een paar keer gedaan en ik moest elke keer weer bedenken hoe het ook alweer moest. Dus heb ik het maar eens opgeschreven, zodat ik het zelf makkelijk terug kan vinden èn zodat jullie wat tips hebben om de allerlekkerste frietjes zelf thuis te maken.
Wil je de frietjes centraal stellen, dan heb ik nog wel een decadent wijnadvies: probeer er eens een glaasje champagne of mooie mousserende wijn bij. Het zoute, vette en krokante van de frietjes past uitstekend bij het droge karakter en de crispy zuren van champagne!
Tips voor de allerlekkerste frietjes
Hier een paar tips:
- Er bestaan speciale ‘frietaardappelen’. Die zijn iets kruimig (zetmeelrijk), net als bintjes, en dat is ideaal voor frietjes. Bintjes zijn de ideale frietaardappelen, maar je kunt ook Agria, Arran Victory, Désirée, Santé, Frieslander, Première of Victoria gebruiken.
- Let er ook op dat je vrij grote aardappelen gebruikt, dat geeft mooiere lange frietjes.
- Spoel de gesneden frietjes goed af onder stromend water, je wilt namelijk het zetmeel aan de buitenkant verwijderen, anders kleven de frietjes straks in de frituurpan makkelijk aan elkaar. Dep ze daarna heel goed droog met keukenpapier of een theedoek; dat voorkomt straks spatten in het frituurvet.
- Bak je frietjes altijd eerst voor. Laat dan afkoelen en bak ze opnieuw.
- Bak in twee porties (zowel voorbakken als afbakken) als je portie te groot is, anders koelt de frituurolie teveel af. Je voorkomt zo slappe frietjes.
- Als je eerder op de dag voorbakt, kun je ’s avonds lekker snel gaan eten.
Ingrediënten (2 personen)
- ca. 500gr frietaardappelen; 3-4 dikke iets kruimige aardappelen, afhankelijk van je eetlust
- Zout
- Frituurolie, plantaardig
Bereiding
- Was de aardappelen. Schillen is optioneel; ik doe het wel, maar ongeschild ziet er wel lekker ambachtelijk uit natuurlijk.
- Snij de aardappelen in plakken en daarna in frietstaafjes. 1 à 1,5cm is gebruikelijk, maar de dikte bepaal je zelf. Wil je dikke Vlaamse frieten of juist wat dunnere frietjes?
- Spoel de frietjes goed af onder stromend water. Dep ze daarna heel goed droog met keukenpapier of een theedoek.
- Verwarm ondertussen de frituurpan tot 150°
- Bak de frietjes nu eerst 5 minuten voor. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze dan volledig afkoelen.
- Verwarm de frituurpan tot 180 à 190° bak de frietjes af in ca. 4 à 5 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met mooi zeezout.
- Serveer ze met een lekkere klodder mayonaise, bijvoorbeeld bij mijn Griekse kipspiesjes met citroen en oregano, Mexikaanse steak, Argentijnse churrasco met chimichurri, Oosterse biefstukspiesjes, bij Wiener Schnitzel, Vlaams konijn met pruimen en bier of Luikse ballen met uien-rozijnensaus. Of wat te denken van een heerlijk mosselpannetje met venkel? Mogelijkheden te over om te genieten van je eigen zelfgemaakte frietjes!
Wijnadvies: Een wijntip geef ik je dit keer niet, want het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je bij je frietjes serveert! Wil je de frietjes centraal stellen, dan heb ik nog wel een decadent wijnadvies: probeer er eens een glaasje champagne of mooie mousserende wijn bij. Het zoute, vette en krokante van de frietjes past uitstekend bij het droge karakter en de crispy zuren van champagne!
Eet smakelijk! En santé!
Geef een reactie