Zeebeestfeestje voor 2:

  • Oesters (Lesbelles de Kaloo) met dressing van witte balsamico, rode ui en peper. 
  • Kreukels (alikruikjes / bigorneaux) gewokt met chilipeper. Kooktijd: 2-3 minuten. 
  • Vongole met uitje, tomatensaus, sherry en peterselie. Kooktijd: 3 minuten of tot de schelpen open zijn. 
  • Mosseltjes (moules de bouchot) met prei en Nouilly Prat. Kooktijd voor deze kleine mosseltjes max. 3 minuten of tot de schelpjes open zijn. 
  • Scheermessen met knoflookboter en een scheutje witte wijn. Kooktijd 3-4 minuten of tot alle messen open zijn. 
  • En gambas, even in boter met wat knoflook op de grilplaat. Baktijd ca. 2 minuten of tot de grijze rauwe mooi roze zijn geworden. 

Je ziet dat ik mijn kooktijd veij laag hou. Ik meek dat veel mensen – wellicht uit angst? – hun schaal- en schelpdieren te lang bakken of koken. Jammer! De beestjes wirden droog en/of taai. Niet doen dus! Als de schelpen allemaal open zijn, zijn ze klaar en is het vlees nog sappig. 

Wijntip

Erbij: vino spumante Terre Bianche brut, Cuvée 161, torbato, Sella & Mosca. Heerlijk zacht mousserend uit Noord-Sardinië. 

Eerlijk? Ik heb het al vaker gezegd: beter dan fruits de mer in menig restaurant! Alle beestjes worden daar op dezelfde manier bereid. En vervolgens liggen ze – als je van lang tafelen houdt zoals wij! – ijskoud en smakeloos te worden is een steeds grotere plas ijswater. Brr. Zo jammer! 

Daarom doen wij het dus anders, allemaal op andere wijze bereid. Kun je die sausjes ook laten staan! Stokbrood met (zelfgemaakte) kruidenboter en een frisse salade erbij, en klaar!

Eet smakelijk!