winterse aardappel-wortelsoep

We hadden een heerlijke Oostenrijkse avond gepland. Met winterse aardappel-wortelsoep (Erdäpfel-Karottensuppe), Wiener Schnitzel en Kaiserschmarrn. Het recept voor een van de bekendste Oostenrijkse gerechten, de geliefde Kaiserschmarrn, krijg je binnenkort van me. Vandaag het soepje. Normaal maak je deze lekkere winterse aardappel-wortelsoep met marjolein. Zeker proberen, maar die had ik even niet in huis. Dus heb ik een andere variant gemaakt, met vlokjes pikante paprika (ook bij de Turkse winkel als ‘pul biber’ te koop) en bieslook. Een theelepeltje laospoeder maakt het lekker winters warm. Ik vond het een geslaagde variant.

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen)

  • 300gr kruimige aardappelen, geschild en in plakken
  • 300gr winterpeen, geschild en in plakken
  • 1 ui, grof gehakt
  • 500ml krachtige groentenbouillon (van bouillonblokje) of groentenfond
  • 1TL laospoeder (of gemberpoeder)
  • 150ml melk en/of (kook- of slag)room
  • Zout en peper
  • 1EL paprikavlokken (ter garnering)
  • Bieslook, gesnipperd (garnering)
  • 1EL bakboter

Bereiding

  • Ui, aardappel en wortel 5 minuten zachtjes fruiten in de boter.
  • Bouillon of fond toevoegen en het laospoeder. Kook zachtjes in 20 minuten gaar.
    Tip: je lunt het laospoeder ook vervangen door marjolein. In dat geval laat je aan het einde bij de garnering de paprikavlokken weg, maar kun je wel bieslook toevoegen.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg de melk of room toe (ik deed een mix van melk en kookroom), roer goed door en verwarm alles goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer in soepborden of kommen en bestrooi met wat paprikavlokken en bieslook.

Eet smakelijk!