bulgurpilaf

Restverwerking. Het was weer eens zo ver. Geen tijd voor boodschappen en dus kijken wat er in de voorrraadkast-goodiebag zit. Dat was nog een kalkoenfilet, wat verschillende kleuren bospeen, een rode paprika en een kleine pompoen (beide niet gebruikt), een half flesje gezeefde tomaten (passata). Dat leek me de basis voor een lekker gerecht uit het Midden-Oosten. Wat baharat-kruiden erbij, rozijnen misschien, ui en knoflook is er altijd, en even kijken of er bulgur in huis was want anders zou het rijst worden voor een lekkere pilaf. Ja, bulgur en rozijnen in huis. Dus werd het: bulgurpilaf met kalkoen, wortel en rozijnen. Prima maaltje voor een door-de-weekse dag.

Ingrediënten (2 personen)

  • 160gr bulgur
  • 1 rode ui, in ringen of partjes
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • Optioneel: 1 chilipepertje, fijn gesnipperd
  • 500gr bospeen (mix van verschillende kleuren of alleen normale oranje), geschrapt en in plakjes van ca. ½cm
  • 200gr kalkoenfilet (of kipfilet), in blokjes
  • 1EL baharatkruiden
  • 1 liter bouillon (van ½ bouillonblokje, groente en/of kip)
  • 200ml tomatenpulp of passata
  • 50gr rozijnen
  • Platte peterselie of koriander, grof gehakt
  • Optioneel: geroosterde pistachenootjes, grof gehakt
  • Zout en peper
  • Olijfolie
Wortelmix

Bereiding

  • Bestrooi de kalkoenblokjes met zout, peper en baharat. Bak 1 à 2 minuten in olijfolie lichtbruin. Haal uit de pan.
  • Fruit in dezelfde pan de uien en laat 5 minuten zachtjes bakken zonder te verkleuren.
  • Verwarm ondertussen een pan met de bouillon en zet op een kleine vlam.
  • Fruit de knoflook 1 minuut mee met de uien. Wil je er chilipeper bij, dan kun je deze nu toevoegen.
  • Fruit daarna net als bij risotto de bulgur kort mee.
  • Doe de wortelplakjes erbij, roer goed om en voeg een soeplepel bouillon erbij en laat het vocht grotendeels verkoken.
  • Voeg dan de tomatenpulp of passata toe en weer een soeplepel bouillon en verwarm. Laat het vocht voor een deel verkoken en voeg weer een soeplepel bouillon toe als de massa te droog wordt en de bulgur en wortelen niet meer in vloeistof gaar kunnen koken. Voeg net zo lang bouillon toe en laat grotendeels verkoken tot de wortelplakjes en de bulgur gaar zijn. Dat zal zo’n 10-12 minuten zijn.
  • Voeg de laatste 5 minuten de rozijnen toe.
  • Voeg de laatste twee minuten de kalkoenblokjes toe en verwarm alles goed.
  • Serveer in diepe borden en bestrooi met platte peterselie of koriander en – als je dat lekker vindt – met wat gehakte pistachenootjes.
    Optioneel: voeg een lekkere klodder Turkse yoghurt toe.
bulgurpilaf met wortel en rozijnen

Wijntip: serveer er een fruitige rosé bij, een volle witte wijn met milde zuren of een lichte elegante rode wijn uit een warm gebied met zachte zuren en zachte tannines (zonder houtrijping).