Proeven als een pro. Dat kan volgens Cees van Casteren MW iedereen. Van Casteren schreef er een nieuw wijnboek over en gaat daarbij uit van de door hem zelf ontwikkelde proefmethode waarmee hij zijn Master of Wine (MW) titel behaalde. “Met de zes stappen van de KARAAT-methode wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel.” Wijnproeven is een vaardigheid die je kunt leren, kortom. En met zijn nieuwe boek krijg je hiervoor veel kennis en praktische tips.
Proeven is natuurlijk iets anders dan blindproeven. Mijn foto met mondkapjes-blinddoek is dan ook een beetje een grapje. Anderszijds: proeven doe je objectief, zonder vooroordeel. Dus liefst zonder de fles en het etiket erbij.
Van Casteren ontwikkelde zijn eigen methode, die hij KARAAT noemt. Het is het ezelsbruggetje voor kleur – aroma’s – restsuikers – aciditeit – alcohol – tannine.
Systematisch: KARAAT
In het boek komen vragen aan de orde als: Waar moet je op letten als je wijn proeft? Hoe beschrijf je wat je proeft! Proeven èn verwoorden dus. Van Casteren ging daarvoor op zoek naar een echte systematische benadering en ontwikkelde zo zijn eigen methode, die hij KARAAT noemt. Het is het ezelsbruggetje voor kleur – aroma’s – restsuikers – aciditeit – alcohol – tannine. Uiteindelijke doel van zijn methode is: ‘Conclusies over de druif of ‘blend’(…) waar de wijn van is gemaakt, de herkomst van de wijn, de manier waarop de wijn is gemaakt en hoe oud hij is.”
In deel 1 legt hij zijn KARAAT-methode uit aan de hand van twee modelwijnen: een jonge sauvignon blanc uit Marlborough en een shiraz uit Barossa. Proeven in de praktijk. Zijdelings behandelt Van Casteren ook nog wat veel voorkomende wijnfouten en hoe je die herkent.
Van Casteren heeft het bekende aromawiel wat aangepast. Heel helder ingedeeld naar primaire, secundaire en tertiaire aroma’s.
In deel 2 krijg je wat meer kennis die je helpt bij je proefvaardigheid. Hier gaat het bijvoorbeeld over de invloed van het klimaat, de bodem, van tannine of van de vinificatie (manier van wijnmaken) op de smaak.
Deel 3 besteed aandacht aan het onder woorden brengen van je proefervaring. Het gaat er hier om dat je conclusies kunt trekken over een wijn, zoals van welk druivenras is de wijn, waar komt de wijn vandaan, hoe is de wijn gemaakt, jong of oud, etc.?
Persoonlijk: CACHET
Tot nu toe ging het in het boek en bij de KARAAT-proefmethode om objectieve criteria. Maar als je het over kwaliteit gaat hebben en je wilt een klik met de wijn krijgen, dan heb je nog iets anders nodig om de wijn te kunnen beschrijven. Kwaliteit beoordelen is juist relatief en subjectief, en vraagt om een “puur persoonlijke component”, stelt Van Casteren.
Zijn vijf criteria voor het beoordelen van wijnkwaliteit, aangevuld met een persoonlijk criterium, zijn samen te vatten in het woord CACHET, een afkorting van concentratie – afdronk (lengte) – heb ik een klik met deze wijn? – evenwicht (balans) – typiciteit.
Naslagwerk
Een fijn en handig boek voor een beginnende wijnproever die net even wat meer over wijn en wijn proeven wil weten. En een handig naslagwerk voor de G-20 (de belangrijkste druivenrassen in de wereld met 50% van de totale aanplant, van cabernet sauvignon en merlot tot semillon en palomino fino) met een beschrijving van tal van modelwijnen uit kenmerkende gebieden en landen waar die druivenrassen worden aangeplant. En daarna nog eens 80 minder bekende druivenrassen, van de Griekse agiorgitiko tot de Oostenrijkse zweigelt. Dit deel met 100 druivenrassen beslaat meer dan de helft van het boek.
Maar ook voor de gevorderde wijnproevers biedt ‘Proeven als een pro’ voldoende nieuwe inzichten en informatie om nog kundiger te proeven.
Oefening…
Op pagina 125 vraagt Van Casteren zich af: “Kunnen we dan eindelijk zeggen ‘iedereen kan proeven als een Pro’ zonder een ‘maar’? Nee. Er is nog één ‘maar’. Oefening. (…) Hoe meer we weten, hoe meer we proeven, hoe meer ervaring we opdoen dus hoe beter we zullen worden.”
Hoopvol eigenlijk. We moeten dus gericht aan de slag, uiteraard met dit boek erbij. Ik zeg: Proost! Op naar het natte huiswerk.
Proeven als een Pro | © 2020 Cees van Casteren MW | ISBN 978 90 830976 0 2 | Treebooks | € 29,95
[PS #nospon: ik heb dit boek zelf gekocht]
Geef een reactie