We maakten gisteren kippenbouten met dragonboter. In de boter zaten fijngesneden dragonblaadjes, de zest van een sinasappel, wat groffe mosterd en zout en peper. Erbij gebakken krieltjes en doperwtjes.
Recept
Voor de receptgeïnteresserden:
de bouten werden onderhuids bestreken met de dragonboter en in de overschaal besprenkeld met wat olijfolie. Ze lagen daarna een uur in de oven op 160 graden, samen met wat kerstomaatjes, lente-uitjes en takjes dragon in een klein laagje kippenbouillon en witte wijn en werden elk kwartier even bedruipt.
Welke wijn erbij?
Mijn wijnapp kwam na het intypen van de trefwoorden “kippenbouten” (ovenbereiding), “dragon” op: sangiovese/Chianti, monastrell of tempranillo Spanje, montepulciano of Bourgogne. Allemaal rood dus. De toevoeging “sinaasappelschil” deed slechts de volgorde wat veranderen. De Spanjaarden gingen nu aan top. Ook de extra toevoeging “roomboter” hielp niet. Sangiovese won nipt van monsstrell.
Ik had gisterenavond echter geen zin in rood en twijfelde bovendien sterk of rood bij mijn boutjes zou smaken.
Na een duik in mijn wijnvoorraad vond ik:
2011 Limoux blanc, Cuvée Oppidum, Château de Gaure.
Na wat veldwerk op internet besloot ik de wijn in te zetten.
Wow! Wat een wijn. Waanzinnig genoten en hij paste door zijn kracht èn vleugje sinas ook nog een geweldig bij het gerecht!
Biologisch wit van 80% chardonnay, 15% chenin blanc en 5% lokale mauzac. 12 maanden ‘sur lie’ in barriques met bâtonnage, waardoor de wijn extra vulling krijgt. De mauzac geeft levendigheid. Chardonnay en chenin geven structuur en rondeur aan de wijn. Geweldig mooi. Fluweelzacht. Prachtig in balans. Complex. Perzik. Sinaasappel. Bloesem. Amandelbittertje. Elegant zacht zuurtje. Breed, vol en met lange afdronk. De wijnmaker ontwerpt elk jaar een etiket dat het karakter van de blend weerspiegelt. Nog wat jong, dus werd de Vinoglobe tevoorschijn gehaald en een extra groot glas deed de wijn ook goed. Genoten!
Geef een reactie