Barolo in vijf verschillende glazen
Lekker thuiskomen en mooi begin van de winter: paddenstoelenrisotto met vers witte truffel. Heerlijk! Erbij een mooie wijn die we twee jaar geleden op wijnreis in Piemonte kochten: 2004 Barolo, Rocche, Renato Ratti. Fijne combi. We testten de wijn uit in vijf verschillende glazen…

Barolo van Renato Ratti
Oprichter Renato Ratti streefde in de 50ger jaren van de vorige eeuw een moderne stijl Barolo na. De Barolo die hij wilde is elegant en met meer fruit en sneller op dronk dan de traditionele Barolo’s. Die hebben stugge tannine’s en zijn pas na vele jaren liggen op dronk zijn. De moderne Barolo’s van Ratti en drie gelijkgestemden pasten een kortere schilweking (dagen in plaats van weken) toe en ze gaven de wijnen een veel kortere houtrijping om het fruit en de elegantie te behouden. Wij dronken de 2004. Aards. Rijp fruit. Bosbessen. Bramen. Pruimen. Bittertje. Laurier. Drop. Chocolade. Kruidnagel. Zwarte peper. Wijnvriendin Anne-Wies zou dit waarschijnlijk ‘snuffelwijn’ noemen: wijn waar je echt veel snuffelplezier aan beleeft. Wij snuffelden veel.

Verschillende glazen…
En we proefden de wijn uiteindelijk ook uit vijf verschillende glazen, want we waren benieuwd naar de verschillen. En die verschillen waren er! Achtereenvolgens proefden we (op de foto v.l.n.r.):
Spiegelau pinot noir: mooie neus, veel aroma. Aards. Fruitig. Zachte tannines. Tikje alcoholisch. Goed glas.
Spiegelau Authentis-serie groot rood: minder aroma. Aardse valt weg. Wijn ruikt bijna zoet. Tannines strenger. Kortere afdronk. Matig resultaat.
Riedel syrah/shiraz: Fris. Jeugdig. Fruitig. Alcoholisch. Tannines redelijk afgebouwd. Elegant met frisse zuurgraad. Mooi.
Riedel cabernet sauvignon/merlot/Bordeaux: Matige neus. Stevige tannines. Houttonen komen naar boven. Naar resultaat.
Riedel brunello: Weinig neus. Korte afdronk. Hard. Slechtste.

Helaas ontbrak het nebbiolo-glas van Riedel. Zou leuk zijn om de wijn ook daarin te proeven. Gauw aanschaffen…! De mini-thuisproeverij heeft in elk geval weer eens bewezen wat een waanzinnig verschil je wijnglas, de vorm en de grootte uitmaakt! Probeer het zelf maar eens uit! Gewoon wat verschillende glazen uit je kast halen en dezelfde wijn erin proeven. Zowel de geur, als de smaak als de totale indruk verschilt. Je twijfelt wellicht nog, maar echt, het kan een wijn maken of breken!

Tips
Natuurlijk schaf je niet de hele kristallen Riedel-sommelierserie (bestaat uit wel 20 verschillende glazen voor allerlei druivenrassen en typen wijn!) aan in 4-, 6-, 8- of 12-voud. Of de hele Spiegelau-serie. Maar wel een paar tips.
Kristallen glazen zijn fijner dan glazen glazen, want dunner. Dat proeft toch beter.
Doe goede (zeker de kristallen!) glazen nooit in de afwasmachine! Maar was ze met de hand en droog ze met een linnen doek. Dat pluist niet of minder. Je kunt ze eventueel nog poleren met een speciaal glasdoek.
Neem die glazen van de soort(en) wijn die je het meeste drink of waar je het meeste van houdt. Ik heb bijvoorbeeld wel een hele serie goede kristallen champagneglazen (flûtes) en mooie grote pinot noir-glazen (van die vissenkommetjes). Ik hou nou eenmaal erg van champagne en bubbels en van pinot noir / Bourgogne. Ook heb ik van dezelfde serie als de pinot noir-glazen glazen voor witte wijn (gebruik ik ook voor rosé), voor rode wijn, een paar extra grote voor krachtig vol rood en wat kleinere voor aperitief- en dessertwijn (zoals port, sherry, Madeira, Sauternes, Beerenauslese etc.). Daarmee dek ik de meeste wijnen die we thuis drinken en die we graag lusten. Speciale Bordeaux-glazen ontbreken, want we zijn niet van die Bordeauxsdrinkers (tja…). Dus Bordeaux drinken we uit de standaard rode glazen. Zo hou je het aantal glazen nog een beetje in toom, maar heb je toch maximum profijt van verschillende glazen voor verschillende wijnen.

Santé!