watermeloencurry @vinissima

We zaten lekker relaxt te kijken naar de vrolijke Britse misdaadserie ‘Death in Paradise’, waar detective Mooney een watermeloencurry zou gaan maken. Watermeloencurry? Leek me vreemd, maar ook leuk om uit te proberen. Helaas zat er geen recept bij, dus ben ik zelf op zoek gegaan. Het blijkt niet eens een Caraïbische specialiteit te zijn (‘Death in Paradise’ speelt op het fictive Caraïbische eiland Saint-Marie, maar werd vooral in en rond het dorpje Deshaies in Basse-Terre, in het noordwesten van Guadeloupe, gefilmd). Watermeloencurry is een bekend gerecht in Rajasthan waar ze veel watermeloenen verbouwen. Watermelon curry Rajasthani Style dus.

Er bestaan veel recepten van watermeloencurry, maar een must zijn natuurlijk watermeloenen en verder in elk geval kurkuma (geelwortel) en chilipepertjes. Ook komijn kom je veel tegen (heb ik weggelaten omdat wij daar niet zo dol op zijn, maar ik heb het wel in het recept opgenomen), naast gember en soms garam masala. Ik heb wat recepten samengenomen en mijn eigen variant gemaakt. Het is een vrolijk gerecht geworden; heerlijk voor een zomerse Meatless Monday.

Watermeloencurry is een bekend gerecht in Rajasthan waar ze veel watermeloenen verbouwen. Watermelon curry Rajasthani Style dus. Het is een vrolijk gerecht geworden; heerlijk voor een zomerse Meatless Monday.

watermeloencurry met chapati en rijst

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 middelgrote watermeloen
  • 1EL mosterdzaadjes (witte en/of zwarte), in ringen of partjes
  • 1TL zwarte nigellazaadjes (optioneel als je geen zwarte mosterdzaadjes kunt vinden)
  • 1TL komijnzaadjes
  • 1 grote witte of rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 chili- of cayennepepertje, gesnipperd (of 1TL gedroogde chilivlokken)
  • 1TL geraspte verse kurkuma of 1TL kurkumapoeder
  • 2-3cm geraspte verse gember
  • 1TL garam masala
  • 1TL korianderpoeder (ketoembar)
  • Olijfolie
  • Limoensap (1-2EL, naar smaak)
  • Verse koriander, grof gehakt
  • Serveer met b.v. basmatirijst, naanbrood en mangochutney.

Bereiding

  1. Snij een watermeloen in dikke plakken van ca. 2,5cm. Haal de schil van de plakken. Snij de mooiste middelste plakken in vierkante blokjes. Pureer de rest van de watermeloen.
  2. Fruit mosterdzaadjes 30 seconden tot de zaadjes poppen. Heb je alleen geel mosterdzaad zoals ik, dan kun je ook nog 1TL nigellazaadjes gebruiken.
  3. Fruit daarna 30 seconden komijnzaadjes mee. Fruit vervolgens de ui een paar minuten zachtjes.
  4. Fruit tenslotte het chilipepertje, geraspte kurkuma (of kurkumapoeder), wat geraspte gember en een gesnipperd knoflookteentje even mee.
  5. Voeg de gepureerde watermeloen, garam masala en ketoembar toe. Laat 10 minuten zachtjes sudderen. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, wil je het misschien nog iets langer (15-20 minuten) een beetje inkoken. Het mag een lekker zoet, geconcentreerd en nog net geen stroperige massa worden waarbij je voldoende vloeistof overhoudt om in stap 6 de watermeloenblokjes goed kunt stoven.
  6. Voeg dan de blokjes watermeloen toe. Let erop dat de blokjes niet te klein zijn, anders koken ze te makkelijk kapot. Stoof 5 minuutjes zachtjes en breng op smaak met zout en peper. Ik voegde nog een kneepje limoensap toe om het geheel naast lekker zoet of wat frisheid mee te geven.
  7. Garneer met verse koriander (of platte peterselie als je niet van koriander houdt).
  8. Serveer met basmatirijst en warm naanbrood. En ik heb er nog lekker een flinke lepel mangochutney bijgedaan.

Variatie: Als variatie kun je er ook kokosroom en het sap van een halve limoen in doen (in stap 5; laat dat dan wel wat inkoken). Of voeg er blokjes wortel aan toe (die moet je dan wel eerder gaar stoven) of reepjes rode of gele paprika. De ui kun je ook weglaten, want die hoort er eigenlijk niet in, maar die leek mij juist wel lekker erbij.

Wijntip: Wij dronken er ginger beer bij. Liever wijn? Dan is de keuze afhankelijk van de pittigheid van je curry. Als het vrij pittig is, kies dan wijn met fruitigheid, milde zuren en een klein zoetje. Denk aan pinot gris of gewurztraminer uit de Elzas. Een fruitige rosé zou ook nog wel eens goed kunnen passen en is lekker zomers. Of kies een milde witte wijn met niet teveel zuren en zonder houtrijping (b.v. een soepele chenin blanc of chardonnay).

Laat de zomer nu maar komen! Eet smakelijk!