img_0715Deze week ging ik een dagje trends snuiven op de Horecava. Virtual Reality (VR). Daar draait het tegenwoordig om! Laten zien en voelen. Laten proeven. Het verhaal achter de wijn. De beelden erbij. En de (smaak)beleving. Oud Reuchlin & Boelen en het Spaanse wijnhuis Vicente Gandía maken het nu mogelijk.

Op de bank
Wijn 100% beleven, in 360°, hoe doe je dat als de wijnliefhebber gewoon lui op z’n eigen bank zit? Het antwoord is Virtual Reality! Zet je eigen kijkschermpje op, doe de oordopjes in…en beleef het zelf alsof je in  – bijvoorbeeld – de Spaanse wijngaarden rondloopt of in een wijnkelder een mooie wijn mag proeven.

Interactive Winetasting
Op de Horecava was het allemaal te beleven op de ‘Interactive Winetasting in VR’ van wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen. Samen met het Spaanse wijnhuis Bodegas Vicente Gandía ontwikkelde ORB een VR-filmpje van bijna acht minuten waarin je meegenomen wordt voor een rondleiding door de wijngaarden en wijnkelder van het Spaanse wijnhuis Hoya de Cadena Estate . Een wereldprimeur!

Hoya de Cadena Estate
De wijnen die we tijdens de interactieve proeverij proefden waren van Hoya de Cadena Heretat, dat onderdeel is van Vicente Gandía. Hoya de Cadena ligt 100 kilometer ten westen van Valencia, in de DO Utiel-Requena. De wijngaarden met tempranillo, bobal, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc bevinden zich op 800m hoogte. Javier Gandía, 4e generatie Gandía, runt dit wijngoed. Onder zijn leiding heeft Hoya de Cadena het portfolio uitgebreid met wijnen uit Rioja, Rueda, Rias Baixas, Ribera del Duero en Priorat.

hoya-de-cadenasDaadwerkelijk proeven
Terwijl eigenaar Javier Gandía je een virtuele rondleiding geeft via je VR-bril, krijg je ondertussen van een medewerkster op de ORB-stand daadwerkelijk zes wijnen aangerijkt en kun je de wijnen echt proeven die de wijnmaker in het filmpje toelicht. We proefden 2x wit (Rueda verdejo Nebla en Rías Baixas / albariño Con un Par) in de wijngaard, een rosada van bobal uit Utiel Requena in het kunstmuseum van Hoya de Cadena en 3x rood (Utiel-Requena, Hoya de Cadenas, tempranilla reserva; Utiel-Requena, bobal único; en Hoya de Cadenas 130 anniversary) tussen de wijnvaten in de wijnkelder. Zo komt een optimale wijnbeleving wel heel dichtbij!

winetasting-in-virtual-reality-vinissimaToekomst
Ik deed uiteraard mee aan de interactieve wijnbeleving en vond het een geweldig idee. Dit is echt een belevenis èn zeker een trend die voor de toekomst heel veel mogelijkheden belooft voor wijneducatie, wijnhandel en horeca! Top! Hier gaan we meer van vernemen. Mooi om mee te maken.