20130623-063320.jpgHet aspergeseizoen is bijna ten einde. Maar niet getreurd. Er is een leuk alternatief: de Korenaar Asperge…

Er bestaan allerlei soorten asperges. De bekende zijn de witte en de groene asperge. Vinissima ontdekte onlangs een onbekendere soort: de Korenaar asperge. Als je ‘m ziet, snap je de naam. Inderdaad, het kopje van de ze kleine groende asperge ziet eruit als koren.

Lelie
“Feitelijk”, schrijft rungis.nl, “is de Korenaar Asperge of Wilde Asperge Ornithogalum Pyrenaicum geen echte asperge.” De Korenaar Asperge is de bloemstengel van een lelieachtige plant die witte bloemetjes geeft.

Nootachtig
Deze asperge wordt verbouwd in Frankrijk en Italië en lijkt wel wat op mij. De groente houdt namelijk ook niet van kou en vocht.
Het seizoen is nog korter dan van de witte asperge. Wees er daarom nu snel bij als je ‘m kunt krijgen: de Korenaar asperge kun je vinden in mei t/m begin juli. De kleur is fris lichtgroen en de smaak wat kruidig en nootachtig. Je kunt ze 4-6 minuten koken, stomen of sauteren en los met wat boter of lauwwarm in een salade met oesterzwammen, artisjokharten en walnoot serveren (lekkere tip van Mirjam op stoerkoken.com). Stoven in boter en dan met grof zeezout en wat peper opdienen kan ook. Roerbakken kan ook of in de oven met olie en grof zout. Andere tip: kort blancheren, daarna garen in gezouten boter en met een scheutje fino of manzanilla-sherry serveren bij scheermessen. Maar deze decoratieve asperge is natuurlijk vooral leuk om mee te garneren. Je koopt ze in kleine bosjes.

Ree
Wij aten deze wilde asperge in hotspot See Restaurant Saag van topchef Hubert Wallner op een zwoele zomeravond aan de Wörthersee in Karinthië/Oostenrijk. We kregen de ‘Wildspargeln’ bij mals reefilet (Maibock) met paddestoelensaus, appelespuma en peterseliepuree. En we dronken er een mooie cuvée van zweigelt/blaufränkisch van de Oostenrijkse wijnproducent Umathum bij.

VillaVinissima | tips voor fijnproevers en genieters

20130623-064606.jpg