Gisteren vond voor de tweede keer het WIJNinstituut WIJNpanel plaats. Op initiatief van Wijninstituut-oprichter André Sauerbier test het Wijnpanel maandelijks landelijk verkrijgbare wijnen onder de zes euro. Het panel bestond naast Sauerbier dit keer uit twee wijndocenten van het Wijninstituut (Marja van Beek en Ingrid Larmoyeur) en zes (ex-)cursisten.

Koopjesjagers…?
Discussie over waarom juist deze wijnen is er af en toe wel. In Nederland is er al een enorme koopjesjacht voor goedkope wijnen. En Nederland staat in het buitenland bekend om het kopen van de onderkant van de markt, daar waar de Engelsen zich bijvoorbeeld veel meer richten op het premium-segment. Moeten wij die koopjesjagerij aanwakkeren…? Moeten wij cursisten en wijnliefhebbers niet juist naar de betere wijnen en speciaalzaken trekken?
Anderzijds kopen Nederlanders hun wijn massaal in de supermarkt en in de bonusaanbieding. En cursisten willen ook wat leidraad voor dit segment.
Een dilemma dus. Persoonlijk ben ik voorstander voor het kopen van wijn bij speciaalzaken. Vaak vind je hier het betere segment van wijnen. En ook hier zijn natuurlijk wijnen genoeg met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien krijg je er als consument persoonlijk en deskundig advies. En dat is handig als je als wijnliefhebber je weg (nog) niet zo goed weet in de wondere wereld van wijn.
Als docenten zijn we in elk geval onafhankelijk. We kopen bij de betere wijnspeciaalzaken, maar af en toe ook bij supermarkten of wijnketens. Zo kunnen we cursisten een breed beeld bieden van wat er in Nederland te koop is en hen naar lekkere wijnen leiden.

Parker voor arme sloebers…
Gisteren zaten we dus voor de tweede keer bijeen om 9x wit en 14x rood blind te proeven van Hema, Albert Heijn, Jumbo, BuyYourWine, Lidl, Estafette, Vomar, C1000, Henri Bloem en Gall&Gall. Niet als koopjesjagers, maar om te kijken wat het segment onder de zes euro te bieden heeft in het supermarktkanaal. Ons criterium is: Welke wijn is “lekker”? Waar wil je eventueel nog een glas van drinken?
Van de serie van 14 rode wijnen werden we niet heel erg blij. Van de meeste rode wil je echt niet één of meer glazen moeten drinken. Ik noteerde veel wijnen die mijns inziens de uiterste houdbaarheidsdatum akelig waren genaderd, dan wel daar al net overheen waren. Soms ook nog eens drogend. Soms weinig aroma. Soms werd juist meneer Parker genoemd. Eén wijn werd “Parker voor arme sloebers” genoemd. Een cabernet sauvignon uit Chili van Santa Carolina voor €4,99. De serie van 9 witte wijnen viel ons dit keer mee. Een enkele echt afwijkend of te zoet voor z’n soort, maar de meeste van redelijke kwaliteit.

Winnaars wijnpanel #2
De verrassende winnaar deze keer voor wit (aanbiedingsprijs):
2011 Mendoza, torrontes, Norton (AH €5,25).
Verrassend, want zoveel mensen zullen torrontes niet kennen. Bijna muskaatachtig in deze variant met een aangenaam zoetje.

De winnaar deze keer voor rood (aanbiedingsprijs):
2011 Corbières, biologisch, Château Coulon (AH €4,99).
Fraicheur, sappig, rijp fruit, medium bodied.

Ook meedoen…?
Volgende rond op 10 januari 2013 met nieuwe kansen. Wil je ook eens meedoen als (oud-)cursist van het WIJNinstituut? Geef je dan op bij andre@wijninstituut.nl.