vegetarische Pad Thai

Vegetarische Pad Thai, ideaal voor de Week zonder Vlees. Ik zal niet elke dag meedoen. Maar wel een aantal dagen. Gisteren maakte ik Catalaanse paddenstoelen-fideuà. Vandaag is het tijd voor een vegetarische Pad Thai met veel groenten. Ik had nog nooit Pad Thai gemaakt, dus dit was een mooie gelegenheid. Je gebruikt er Pad Thai noodles voor, dat zijn Thaise rijstnoedels. Ook die had ik nooit eerder gebruikt, maar ze zijn supermakkelijk en snel te bereiden. Geweldig dus voor een door-de-weekse dag als het snel moet.

Pad Thai is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister-president Plaek Pibul Songkram wilde het gebruik van rijst promoten, op dat moment Thailands voornaamste exportproduct. Bovendien wilde hij de Thaise keuken ontdoen van Chinese invloeden. De Chinese eiernoedels werden daarom vervangen door rijstnoedels. Zo uitstond uiteindelijk het gerecht dat we kennen als Pad Thai. Het is inmiddels een van de populairste Thaise gerechten.

Ingrediënten (4 personen)

  • 270gr pai thai rijstnoedels (pakje van 225gr bevat 5 pakketjes, je hebt ca. 1 ½ pakje p.p. nodig)
  • 1 witte ui, in reepjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 2 rode paprika, in reepjes
  • 200gr sugar snaps, draadjes eraf en schuin doormidden gesenden)
  • Olijfolie
  • 1 ei, losgeklopt met wat zout
  • 50gr pinda’s (of cashewnoten), grof gehakt
  • Een handvol gesnipperde verse groene kruiden, zoals koriander, platte peterselie, basilicum en/of in ringetjes gesneden bosuitjes
  • Olijfolie om te bakken
  • Enkele partjes limoen

Voor de saus:

  • 2EL tamarindepasta (of vissaus als je niet perse 100% vegetarisch wilt)
  • 2EL sojasaus
  • 2EL bruine basterdsuiker
  • 1EL limoenssap
  • 50ml krachtige groentenbouillon (van bouillonblokje)
  • 1TL sambal (of meer/minder naar smaak)
ingrediënten vegetarische Pad Thai

Bereiding

  • Doe de pad thai-rijstnoedels in een ruime kom en schenk er kokend water met zout op tot ze helemaal onderstaan. Laat 3 minuten staan (of volgens gebruiksaanwijzing). Giet dan af en spoel af met koud water.
  • Maak ondertussen een sausje door de ingrediënten te vermengen.
  • Fruit eerst de ui en daarna de knoflook.
  • Roerbak vervolgens de groenten in een paar minuten beetgaar.
  • Voeg op het laatst het sausje erdoor en verwarm even mee.
  • Vermeng in de wok de noedels met de groenten en verwarm op hoog vuur mee.
  • Bak het roerei en snij in reepjes en roer door de pad thai.
  • Verdeel de pad thai over de borden, bestrooi met de kruiden en de pinda’s of cashewnoten. Geef er een partje limoen bij en serveer meteen.

Tips:

  • Je kunt er ook andere groenten in verwerken. Denk aan: paprika, wortel, taugé, courgette, baby bok choy, witte kool, groene asperges, peultjes of sugar snaps, edamameboontjes, bloemkoolroosjes of broccoliroosjes.
  • Optioneel kun je er gebakken blokjes tofu bijgeven, of – voor een niet-vegetarisch gerecht – kip of garnalen.
  • Voor de vegetarische versie heb ik vissaus vermeden en vervangen door sojasaus. Maakt het je niets uit, dan kun je nog 1EL vissaus aan de saus toevoegen.

Eet smakelijk!

Wat erbij te drinken?

Probeer eens ginger beer.