bavette met chorizocrumble

2009 IGT Toscane, “Mediterra” van Poggio al Tesoro. Het wijnhuis is een joint venture tussen de Allegrini-familie uit Veneto en Leonardo Locascio, CEO van het Winebow Inc. Samen kochten ze in 2000 wijngaarden in Bolgheri en verbouwen er witte vermentino, die de elegante Solosole levert, en rode syrah, merlot en cabernet sauvignon, waarvan de blend deze Mediterra geeft. Daarnaast mikken ze hoog met de bordeauxblend “Sondraia” en de “W” van 100% cabernet franc, een ode aan de overleden broer Walter Allegrini.
De “Mediterra” heeft een verrassende druivenkeuze: 40% syrah, 30% merlot en 30% cabernet sauvignon. Geen enkel vleugje Italiaanse druiven zoals sangiovese dus. En toch smaakt deze wijn Italiaans. De wijngaarden bevinden zich nabij die van Sassicaia, Ornellaia en Ca’Marcanda in Bolgheri. De wijn heeft acht maanden op gebruikte barriques gerijpt.
Diep donker roodpaars. Zoete neus met donker rijp fruit. Bramen voorop. Cassis. Kruidig. Oregano. Nootmuskaat. Drop. Zwoel. In de mond fluweelzachte rijpe tannines. Je proeft de alcohol van 14,5% maar het stoort niet. Lekker. Een beetje gelikt, dat wel. Maar wie kan het schelen…?

Wij dronken de wijn bij USA bavette met chorizocrumble op een bedje van ratatouille. Ik moet zeggen, een goede combi!