Ik zag bij mijn Turkse supermarktje weer okra liggen. Niet iedereen vindt dat lekker vanwege de wat slijmerige binnenkant als je de groenten opensnijdt. Maar dat slijmerige is juist bij bakken of wokken een ideale natuurlijk bindmiddel! Ik heb al vaker met okra gekookt, meestal iets Caraïbisch-Creools of uit het zuiden van de VS, en ook wat Afrikaanse gerechten, maar nu had ik ook lamsgehakt gekocht en wilde een Turksgetinte okraschotel maken met lamsgehakt, tomaat en aardappel. In Turkije zie je veel stoofjes met okra en lamsvlees, maar ik maakte een eigen variant op de Turkse lamsvleesschotel met okra en aardappel, nu met gekruid lamsgehak, namelijk’kıyılmış kuzu ve patatesli Türk bamya yemeği’, of: Turkse okra-schotel met lamsgehakt en aardappelen. Het was weer heerlijk terrasweer gisteren en we dronken er een fijne elegante Spaanse wijn bij die we onlangs van vrienden kregen. Fijne avond zo!
Ingrediënten (4 personen)
- 400gr lamsgehakt, vermengd met zout, peper en 1EL baharat-specerijenmix
- 20 okra’s, in stukken van ca. 2cm
- 3 grote of 4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 ui, grof gehakt
- 2 knoflookteentjes, gehakt
- 2 rode of oranje puntpaprika’s, in reepjes
- 2EL tomatenpuree
- 4 verse tomaten, in blokjes; of neem tomatenpulp of -blokjes uit blik
- 1TL gedroogde chilivlokken
- 300ml water of bouillon (van bouillonblokje)
- Zout, zwarte peper,
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Maak kleine gehaktballetjes van het gehakt met zout, peper en de baharat-kruiden.
- Bak de gehaktballetjes in een paar minuten goudbruin in olijfolie en haal ze uit de pan.
- Fruit de ui zachtjes glazig in de olie. Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
- Voeg okra en paprikareepjes toe en bak 2 minuten mee.
- Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee om te ontzuren.
- Voeg dan de aardappelen, de gedroogde chilivlokken en de tomaten(pulp) toe. Voeg tenslotte wat water of bouillon toe en stoof alles 10 minuten.
- Doe de gehaktballetjes erbij en stoof alles nog 10-15 minuten. De aardappelblokjes moeten nu gaar zijn en de bouillon moet ingedikt zijn tot een mooie volle geconcentreerde tomatensaus.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer.
Wijntip: wij dronken hier een mooie Spaanse rode wijn bij, de 2022 “Botijo rojo” garnacha van Bodegas Frontonio uit Valdejalón in Aragón. Net als in Campo de Borja vind je in Valdejalón veel fruitige garnachas zoals deze Botijo rojo. Deze is heel puur en alleen op beton gerijpt. Botijo is een vat van klei, vandaar de naam. Deze bio- wijn is elegant en sappig met rode bessen en specerijen en zijdezachte tannines. Heerlijk voor een mooie zomeravond.
Kies bij het gerecht een niet al te zware rode wijn met lichte en/of zachte tannines en zonder al te opvallende houtrijping.
Geef een reactie