IMG_8539
Op tafel staat risotto met pied de mouton-paddenstoelen en verse wintertruffel. Wat daarbij te drinken…? Barolo of Barbaresco natuurlijk. Of in elk geval een stevige rode wijn van druifje nebbiolo. Dat bracht me op een idee. En dus dronken we nebbiolo. Maar deze keer niet uit Noord-Italië maar uit … Mexiko! Mijn eerste wijn uit Mexiko. Verrassend. En lekker!

Valle de Gaudalupe
De wijn is de 2009 Valle de Guadalupe, nebbiolo, private reserve, barrel aged van Vinicola L.A. Cetto. Hij komt uit de Guadalupe-vallei in Baja California in Noord-Mexiko, tegen de grens met de VS, vlak onder San Diego.

Houtgelagerde nebbiolo dus van een Italiaanse immigrantenfamilie. Cetto is de grootste producent van nebbiolo buiten Italië!

De wijn is roodpaars. Mooie fruitige neus. Zacht en vol met voldoende fraicheur en ronde tannines. Zwarte bessen. Chocolade. Teer en leer. Herfstbos. Heeft 14 maanden houtrijping gehad op Frans eiken en daarna nog 24 maanden flesrijping.

Don Luis Agustín Cetto
In 1834 begon de Dominicaner monnik Félix Caballero een missionarispost in Guadalupe. Ze maakten wijn, maar de Mexikaanse overheid confisceerde het landbezit van de katholieke kerk. Pas na 1888 werd er commercieel wijn gemaakt. Don Angelo Cetto begon in 1928 een wijnrevolutie. Maar het was Don Luis Agustín Cetto die vanaf 1963 de bekendere druivenrassen plantte en die in 1975 het wijnhuis L.A. Cetto Winery oprichtte. Luis Alberto is momenteel de derde generatie in het wijnhuis.

Te koop bij A-wijnen voor €14,05. Zie www.a-wijnen.com.