traybake van mediterrane groenten en zeebaars

Ik maakte vandaag een traybake van mediterrane groenten en zeebaars. Wat olijfolie, knoflook en rozemarijn erbij, in de oven, even wachten en … klaar! Aan tafel.
Traybake. Huh!? Dat is eigenlijk een modern woord voor ovenschotel; een ovenschotel op een bakplaat. Makkelijk te maken. Weinig afwas. En het kàn niet misgaan. Je mietert al je favo ingrediënten op een bakplaat (al dan niet met bakpapier). Je husselt er wat olijfolie, kruiden en/of specerijen door. En je bakt het gerecht in de oven gaar. Easy peasy. Ondertussen kun je de tafel dekken, rustig nog even wat appen en je wijn uitzoeken.

Een traybake is eigenlijk een modern woord voor ovenschotel; een ovenschotel op een bakplaat. Makkelijk te maken. Weinig afwas. En het kàn niet misgaan.

Ingrediënten (2 personen)

 • 4 rode aardappelen (ca. 400gr), schoongeboend en in dunne schijfjes (met mes of mandoline snijden)
 • 1 rode ui, in partjes
 • 1 rode of oranje paprika, zaadlijsten eruit en in reepjes
 • 2 trossen kerstomaatjes (of 20 c.q. 150gr losse kerstomaatjes)
 • 2 knoflooktenen, ontveld en geplet (meer mag ook, ik nam er 4)
 • 1 takje of 1EL verse rozemarijn, gehakt
 • 3EL olijfolie
 • 4 zeebaarsfilets (ca. 300gr) (Tip: andere vissoorten kunnen ook, bijvoorbeeld roodbaars of kabeljauw; pas dan de gaartijd van de vis aan de dikte aan)
 • 1 citroen, schoongeboend en in dunne plakjes
 • Zeezout en peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 3. Leg de aardappelschijfjes, uienpartjes en paprikareepjes op de bakplaat. Bestrooi met zout en peper en rozemarijn. Leg de geplette knoflook erbij en hussel ca. 2EL olijfolie door groenten.
 4. Bak de groenten 15 minuten.
 5. Leg daarna de tomaten tussen de groenten en bedruip ze met olijfolie. Bak wederom 15 minuten. Tip: tussentijds de groenten omscheppen is niet nodig.
 6. Bestrooi de vis met zout en peper.
 7. Leg tenslotte de vis tussen de groenten. Leg een plakje citroen op elke vis en besprenkel met wat olijfolie. Bak de ovenschotel in 6-7 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets).

Tip: ik doe de tomaten er wat later in omdat ze anders te gaar en zacht worden. Maar als je liever alles in één keer erin doet, kan dat ook. De vis zou ik er wel later bij doen, want die droogt anders uit en dat is jammer.

Antica Casa Visconti - Lugana

Wijntip: het gerecht heeft door het roosteren in de oven wat zoetige elementen, maar de tomaatjes hebben ook zuren. Qua structuur/smaakgehalte is het gerecht medium. Zoek er een witte wijn bij met medium body en niet teveel alcohol, maar wel wat zuren. Ik koos voor een witte wijn uit Noord-Italië, de Antica Casa van Visconti uit Lugana van 100% turbana. De wijngaarden liggen vlakbij het Gardameer. Fris, citrustonen, licht floraal en mineralig. Past perfect bij visgerechten en sluit mooi aan bij de citroen op de vis. Zou ook mooi passen bij citroenkip of citroenrisotto.

Buon appetito!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl