IMG_4830.JPG
Totatsuru Azure Ginjo sake. Zou ie net zo cool en gaaf smaken als ie eruit ziet…?

Deze sake in de moderne strakke azuurblauwe designfles en blauwe verpakking is een ginjo-sake nieuwe stijl. De naam Azure verwijst naar het gebruik van ‘Kaiyoushinsousui’ ofwel ‘deep sea water’, oceaanwater dus. Oceaanwater is zeer zuiver omdat het minder bacterieën en chemicalieën bevat. Daardoor is de Azure-sake zo zuiver van smaak. Azure is een nieuwe stijl ginjo-sake die uitzonderlijk zacht, fruitig en aromatisch is. Verder: peer, behoorlijke dosis venkel, redelijk licht en slechts een klein zoetje. Delicaat met fraicheur.

De sake komt uit de prefectuur Kochi. Om het karakter van sake te bepalen, gebruikt men de Sake Value Meter (SMV) en de zuurgraad. De Azure heeft een zuurgraad van 1.3 (dat betekent licht tot medium bodied), een SMV van +5.0 (redelijk droog dus; de zoetheid gaat namelijk van +15 droog tot -15 zoet) en een slijpingsgraad van 55% (betekent dat 55% van de rijstkorrel is weggeslepen en dat er 45% van de kern van de rijstkorrel over blijft). Ook deze sake komt van de bekende sakerijstsoort Yamadanishiki.

Drink ’m gekoeld bij sushi, tonijn-shashimi of schaal- en schelpdieren. Wij deden er eigengemaakte sushi met biefstuk/biet, krabsalade/komkommer en tonijn/avocado/komkommer bij.
Ca. €25-30 voor een fles van 720ml in tasje.

Kampai! Proost!