En weer koken op een thema. Dit keer was het thema ROND. Er gingen heel veel ronde ingrediënten aan me voorbij. Uiteindelijk maakte ik een trio van tonijn-coquilles-tijgergarnalen met tsukemono van wortel en biet en een klein bolletje zwarte rijst. Super leuk en geslaagd. Maar bij het uitsteken van de ronde tonijnsteaks en de niet helemaal ronde stukjes van de coquilles hield ik dus wel mooi wat gekke stukjes rauwe tonijn en coquille over. Wat daarmee te doen? In kleine blokjes snijden en er twee mooie tartaars van maken, leek me de elegantste oplossing. En zo werd een heerlijk nieuw voorgerechtje geboren: tonijntartaar en tartaar van coquilles.
Tonijntartaar (voorgerecht voor 2 personen)
Ingrediënten tonijntartaar
- 100gr superverse rauwe tonijn, in blokjes van ca. een halve centimeter
- 1TL olijfolie
- 2EL lichte (niet zoute) sojasaus
- 1EL limoensap
- 1cm verse geraspte gember
- zout en versgemalen peper
- 1 bosuitje, in dunne ringetjes
- 1EL witte (knoflook) en 1EL zwarte (gerookte) sesamzaadjes
Bereiding tonijntartaar
- Snij de rauwe supersverse tonijn in kleine blokjes.
- Maak een dressing van de olijfolie, sojasaus, limoensap, gember en peper. Doe de bosuitjes erdoor en vermeng. Roer door de tonijn en laten even (ca. half uurtje is genoeg) intrekken. Als het te nat is, giet dan wat dressing af.
- Roer de sesamzaadjes erdoor en dien op met crackers, stokbrood of met toastbrood en wat rookboter. Of geef de onderstaande tartaar van coquilles erbij voor een extra feestelijk voorgerecht.
- Tip: ik gebruikte een serveerring om de tonijntartaar in een mooie cirkel te kunnen serveren.
Tartaar van coquilles (voorgerecht voor 2 personen, serveren in klein amuseglaasje)
Ingrediënten
- 4 superverse rauwe coquilles, in kleine blokjes gesneden
- 1TL olijfolie
- Sap van een halve bloedsinaasappel (of 1 mandarijn of ¼ roze grapefruit kan ook)
- 1TL limoensap
- 1TL nanami togarashi (Japanse kruidenmix met 7 ingrediënten, in elk geval chilipeper en geroosterde sinaasappelschi)
- 1TL groene Tabasco
- 1EL gehakte verse bieslook
- Zout en peper
- 2EL granaatappelpitjes
Bereiding
- Snij de rauwe coquilles in kleine blokjes.
- Maak een dressing van de olijfolie, het citrussap, de nanami togarashi, groene Tabasco en zout en peper en roer goed doorelkaar.
- Vermeng de coquilles met de dressing en de bieslook.
- Schep de tartaar van coquilles met dressing in twee kleine amuseglaasjes en garneer met granaatappelpitjes.
Wijntip: Ik hou erg van pinot noir bij tonijn, maar dat leek me in combi met de coquilles geen fijne match. Rosé dan? Ja! Ik koos voor eentje in een prachtige opvallende ‘designerfles’: de 2019 DOC Irpinia Rosato, “Visione” van Feudi di San Gregorio. Irpinia ligt in Campania in Zuid-Italië. Het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio maakt er een mooie delicate rosé van 100% aglianico. De wijn is helderroze en heeft tonen van frambozen, bosaardbeitjes en voorjaarsbloesem. Het is een elegante wijn met fijne fraicheur, mineraliteit en een aangenaam bittertje. Het vleugje citrus (roze grapefruit) en de kruidigheid sluiten mooi aan bij onze tartaar, zeker bij de tartaar van coquilles met citrus en granaatappelpitjes. Feudi di San Gregorio werd in 1986 opgericht door twee families in Irpinia en heeft zijn wortels in de stad Sorbo Serpico in de provincie Avellino.
Geef een reactie