foodblogevent-januari-2017Mijn inzending ‘Catalaanse fideuà met cava Freixenet’ voor het Foodblogevent van december 2016 werd als winnaar gekozen door de host van het event, Lindsey Vesters van de foodblog Do Me A Flavour. Dank aan Lindsey voor het bedenken van dit lekkere thema ‘Bubbles & Bites’ en voor de verkiezing!

Aan mij als winnaar nu de schone taak om weer een nieuw thema te kiezen voor januari. Wat te kiezen? Gerechten met een van mijn favoriete specerijen, namelijk saffraan? Wellicht te exclusief. Winterkost? Mwah, hou ik zelf niet zo van. Met de feestdagen achter ons en alle goede voornemens van 1 januari voor ons wellicht iets budgetvriendelijks of dieetverantwoords? Hm, dat ligt teveel voor de hand.

Foodtrends 2017
Ik hou het nieuwe thema wel in het nieuwe jaar (zie onderaan voor de spelregels voor deelname). We zien weer allerlei lijstjes voorbijkomen met foodtrends voor 2017. En jullie hebben vast ook zelf op je blog of in je hoofd voorspellingen van wat er op het gebied van eten in 2017 echt gaat doorbreken of nog meer wordt gekookt en gegeten. Ik heb zelf ook nagedacht en ook gekeken naar lijstjes van bekende en minder bekende (food)media. Hieronder mijn impressie van foodtrends 2017:

  • Groenten in de hoofdrol, minder vlees en meer groenten: inkoppertje. De bloemkoolpizza blijkt niet echt lekker te zijn en de spiraaltjes-courgetti hebben we inmiddels ook achter ons gelaten. Wat volgt…?
  • Vegetarisch (zonder vleesvervangers). Ja, meer groenten, maar minder vleesvervangers wat mij betreft. Weg met de vegetarische kipstuckjes, de vega-hamburgers, vega-schnitzels, vega-saté, vegan-worst etc. het smaakt net als vlees? Maar je wilde toch geen vlees!? En dus: verzin je eigen voedsel en voedselnamen! Ik snap het wel: een drukke flextariër is geen echte vegetariër maar een gelegenheidsvegetariër en heeft niet de inspiratie en de fantasie om échte vegetarische gerechten te maken. Die grijpt naar de vega-kipstuckjes om te wokken. Maar in een echt goed doordacht vegetarisch gerecht mis je – ook als carnivoor – het vlees niet en heb je een heerlijke en gevarieerde maaltijd voor je. Denk bijvoorbeeld aan de vegetarische gerechten van Ottolenghi: kleurrijk en smakelijk. Daar zoek ik dus naar.
  • Zuur en pickles, maar ook gefermenteerd. En dan natuurlijk wel zelf doen, hè!
  • Zondigen met kwalitatief hoogwaardige producten. Als we een keertje zondigen, dan moet het ook echt goed zijn en waard om voor te zondigen. En dan bedoel ik niet dat hele opgeklopte ‘hautes friterie’-gedoe met sjieke friet van Sergio & Co. Oesterbitterballen zijn er ook al (en heerlijk trouwens!). Wat kunnen we nog meer verwachten?
  • In het verlengde daarvan: bio, puur, eerlijk en ambachtelijk. Duurzaam en met meer smaak.
  • Zelf nadenken over ‘healthy’. We keren ons meer en meer af van de ‘pakjes & zakjes’-cultuur, behalve natuurlijk als je een horde opgroeiende kinds hebt rondlopen en nergens tijd voor hebt. In 2016 zijn er ook wat zogenaamde foodgoeroe’s van hun troontje gevallen met ongezonde adviezen, denk maar aan alle ophef rond de groene dieetdames Tessa en Merel van The Green Happiness. Het Voedingscentrum waarschuwde dat hun dieet tot gezondheidsproblemen zou leiden. Daarnaast hebben we de campagne “Doe maar lekker duurzaam”. Initiatiefnemers zijn AH, Unilever en de Nationale Postcode Loterij. De hele campagne moet duurzaam eten bij Nederlanders stimuleren, maar geeft je ook het gevoel goed (lees: gezond) bezig te zijn. Pure misleiding als je het mij vraagt, want wat is er gezond aan Magnums- en Ben&Jerry-ijsjes, een Unox-rookworst en de Knorr-wereldkeuken-knutselpakketten? De remedie is dus om zelf te gaan nadenken over wat gezond is. Het is mede aan foodbloggers om de Nederlandse keukenprinsjes en keukenprinsesjes daarbij te helpen.
  • Maaltijdboxen. We laten het eten bezorgen. De afhaalmaaltijden en de bezorgdiensten blijven populair, maar we krijgen daar zo’n slecht gevoel van. We willen koken voor ons gezin en achter de pannen staan. Maar tijdgebrek en keuzestress slaan om zich toe. Wat te koken? Tal van slimmerds springen in op deze trend en komen met complete maaltijdboxen met receptenkaarten. Van Hello Fresh tot Appie’s Allerhande box, van Marley Spoon tot Mathijs Maaltijdbox. Mij lijkt het niks, ik verzin dagelijks waaraan ik zin heb, maar de boxinitiatieven springen uit de dozen. Nu is denk ik de tijd rijp voor themaboxen voor vega’s, flextariërs, veganistische rawfooders met een notenallergie die glutenvrij willen eten etc.
  • Paars!: ube & more. Paars op het bord is hip. Ube (zoete aardappel uit de Filippijnen), truffelaardappel, paarse artisjok, paarse spruitjes, paarse bloemkool, paarse paprika, paarse bietjes en paarse worteltjes, paarse asperges, paarse koolrabi, flower sprouts, aubergine. Met paars wordt alles leuker. En wat extra fijn is: paars voedsel schijnt veel antioxidanten te hebben; en dat is weer supergezond! En met een beetje uitbreiding naar blauw voedsel, mag je ook bramen, bosbessen, pruimen en allerlei heerlijk ander fruit erbij gooien. En rode kool is natuurlijk eigenlijk ook paars. Breng wat kleur op je bord.
  • Insecten: het voedsel van de toekomst. Ik at vorig jaar al een gezellig insectenstoofpotje in Zimbabwa, maar doorbreken in 2017? Nee, nog niet in 2017, misschien in 2027…
  • Minder suiker: we ontdekken steeds meer dat suiker een ongezonde sluipmoordenaar is, maar het zit in bijna alle ‘processed food’! Wat kunnen we eraan doen?
  • Bakken, maar dan hartig! Heel Holland bakt (behalve ik). Ik denk dat heel Holland nu dus wel uitgebakken is. Weg met het zoet. Op naar de hartige taart! Quiche en galettes. Hartige crêpes en wafels.
  • Poké bowl: de Hawaiiaanse sushibowl wordt veel genoemd, maar is volgens mij allang zó 2016. Daar kun je in 2017 de blitz niet meer mee maken (maar lekker is ie wel!).
  • Allergieën. Iedereen heeft recht op z’n eigen allergie, lijkt het wel. En het neemt toe. Het begint voor de horeca bijna ondoenlijk te worden als er groepen zijn met 10 personen en 12 soorten allergieën. Tuurlijk, als je glutenvrij moet eten, is dat vervelend. En als je lactose-intolerantie hebt, is dat ook best moeilijk. Maar dan niet – wat kennelijk regelmatig gebeurt – een cappuccino bestellen nadat je de chefkok 4 gangen lang hebt gevraagd om rekening te houden met je allergie.
  • Minder voedselverspilling. Was ook het thema voor het foodblogevent van november. En Nel Schellekens bracht onlangs rond dit thema het boek ‘Van kop-tot-kont-chef’ uit, waarin ze recepten geeft met tips over hoe je zo weinig mogelijk weggooit.
  • High tech in de keuken. De moderne keuken wordt steeds meer een high tech lab, met tal van moderne snufjes en moderne keukenapparatuur. De ‘air fryer’ en ‘slow cooker’ zijn er nog niks bij. Ik zag zelfs een apparaat voor risotto. Nou ja!? 3D-printing van je food (zoals je eigen pasta) was twee jaar geleden al in het nieuws, maar neemt niet zo’n vaart. Andere uitvindingen gaan het waarschijnlijk wel maken, al was het omdat ze claimen dat die apparaten ons leven echt veel makkelijker maken. Over smaak hoor ik de producenten echter te weinig…

Spelregels foodblogevent januari
Oké, tot zover mijn overzicht met foodtrends 2017. En voor de foodbloggers inspiratie genoeg voor het thema van januari: Foodtrends 2017. Je hoeft natuurlijk niet iets te maken dat binnen de bovenstaande trends valt. Wellicht signaleer jij nog heel andere trends. Ik ben benieuwd waarmee jullie komen!

Nog even de spelregels voor deelname aan het foodblogevent op een rijtje:

  • Foodblogevent januari 2017 – Facebook-groep Foodbloggers Benelux
  • Thema: Foodtrend 2017
  • Themahost: Ingrid Larmoyeur | www.vinissima.nl
  • Schrijf een nieuwe blog binnen het thema ‘Foodtrend 2017’ (dus geen linkje naar een reeds bestaande blog met een eerder recept!).
  • Plaats jouw inzending op jouw eigen blog en zet erbij dat je deelneemt aan het foodblogevent van januari.
  • Plaats een link naar deze blog in jouw eigen blogpost.
  • Laat hieronder een reactie achter dat je deelneemt aan dit foodblogevent en vermeld daarbij ook de link naar je eigen blogpost.
  • Heb je geen blog, maar wil je wel graag mee doen? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar ingrid@vinissima.nl met het recept (eigen recept; als attachment in Word) en een foto (separaat als attachment in jpg-formaat en niet in het Word-document).
  • Meedoen kan tot en met 31 januari. Begin februari maak ik de winnaar bekend op mijn blog en via Facebook (FB-groep Foodbloggers Benelux).

Succes!