img_0488Na vijf dagen Bubbles & Bites was het op 1 januari moeilijk afkikken. Ik dook dus de koelkast en de wijnkelder in om te kijken wat ik nog in huis had. Er was niet meer veel te eten, behalve een schaal met oesters. Die wilden we bij het ontbijt openen, maar daar kwam het niet van. Hm, oesters, wat ermee te doen…? Ik bedacht een lekker en verrassend recept voor pasta met oesters en dat pakte prima uit. En de wijn? Die werd al even verrassend: mousserende wijn uit Noord-Spanje, de Rías Baixas Espumoso. Het bleek een gouden duo!

pasta-met-oesters-vinissimaRecept pasta met oesters en pangrattato (2 personen)

Ingrediënten

  • 12 oesters, opengestoken met een oestermes (let op: met een gewoon mes gaat het niet, dat maak je kapot)
  • 2EL olijfolie
  • 1 uitje, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
  • 1 chilipepertje, fijngesnipperd
  • 100ml witte wijn
  • 50ml (slag)room
  • 50ml water met ½ blokje visbouillon
  • Sap van een halve citroen
  • Zout & peper
  • Handjevol peterselie, fijngesneden
  • 250gr droge pasta (ik nam linguine, maar spaghetti kan ook)pangrattato
  • En voor de pangrattato: 2EL olijfolie, 4EL broodkruim (van oud brood zelfmaken of gebruik panko), 1 knoflookteentje in plakjes.
    NB de pangrattato is optioneel, maar is een lekkere krokante aanvulling op het pastagerecht.

Bereiding

  • Open de oesters voorzichtig met een oestermes: bolle kant onder en platte kant boven in één hand met een oesterhandschoen of een theedoek om je hand gewikkeld, dan in de andere hand oestermes tussen de twee oesterhelften en voorzichtig loswrikken. Kijk uit dat er niets van de schelprandjes (gruis) in de oester komen. Snij de oesters los van de schelp en vang een deel van het oestervocht op.
  • Voor de pangrattato: verwarm 2EL olijfolie en fruit de knoflook zachtjes. Het is de bedoeling dat de olie de smaak van de knoflook krijgt, maar daarna moet je de knoflookplakjes er weer uithalen. Nadat de knoflook verwijderd is, kun je de broodkruim goudbruin bakken in de knoflookolie. Laat uitlekken op keukpasta-oestersenpapier en zet weg tot gebruik.
  • Fruit het uitje met de knoflook en het chilipepertje in 2EL olijfolie.
  • Blus af met de wijn en laat wat verkoken. Doe dan de (slag)room, het water en het halve bouillonblokje erbij en dik in tot een mooie dikke saus (indikken duurt ca. 5-10 minuten).
  • Breng op smaak met zout en peper en een beetje citroensap. Warm de laatste minuut de oesters mee en voeg de meerderheid van de peterselie toe.
  • Giet de pasta af en roer door de saus. Voeg nog wat oestervocht toe als het te dik is.
  • Dien op en garneer met de rest van de peterselie. Strooi er naar wens pangrattato over.

Wijntip: Rías Baixas Espumoso (zie hieronder) of gewone ‘stille’ Rías Baixas.

Rías Baixas Espumoso
En wat drinken we daarbij? Ik wist niet dat het bestond: mousserende wijn uit Rías Baixas, de Spaanse wijnregio rond bedevaartsoord Santiago de Compostella waar het druivenras albariño zijn eigen appellatie heeft gekregen.

img_0487Rías Baixas, escumoso de albariño, brut, Danza van Adegas Galegas
Naam: Rías Baixas, escumoso de albariño, brut, Danza van Adegas Galegas
Producent: Adegas Galegas. Het wijnhuis is in 1995 opgericht. De DO Rías Baixas bestaat sinds 1980 em heeft 5 subzones: Valle del Salnés, Condado do Tea, Soutomaior, Ribera do Ulla and O Rosal. Adegas Galegas heeft z’n belangrijkste wijngaarden in Condado do Tea en O Rosal. Het wijnhuis produceert 4 witte wijnen van 100% albariño, een witte wijn van de druivenrassen albariño, treixadura en loureira en een mousserende Rías Baixas Espumoso van 100% albariño.
Land/gebied: Spanje/Galicia, DO Rías Baixas
Type: Rías Baixas Espumoso
Jaar: –
Kleur: lichtgeel
Zoetheid: brut
Alcoholpercentage: 12% alc.
Druivenrassen: 100% albariño
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). 21 maanden gerijpt en met een dosage 10gr/L.
Smaakprofiel: Lichtgeel. Midfijne mousse. Zuiver. Veel citrustonen en Granny Smith. Peer. Venkel. Verkwikkende mondschonende zuurgraad, niet gek natuurlijk voor een albariño. Mid body en korte afdronk.
Houdbaarheid: max. 2 jaar, liever korter om de wijn lekker fris te houden.
Waardering: ***(*) goed
Wijn-spijs: mooi aperitief voor de kenner/liefhebber van strakdroge mousserende wijn, uitstekepasta-met-oesters-en-rias-baixas-danza-vinissimande maaltijdbegeleider bij oesters en andere schaal- en schelpdieren en verfijnde visgerechten zonder roomsauzen.
Meer info: www.adegasgalegas.es/en/danza.php
Gekocht bij: Zegro Rotterdam
Adviesprijs: ca. €15-20

Salute e buon appetito!