Thaise viscurry met peultjes

Deze Thaise viscurry met peultjes is echt binnen een kwartier klaar! Rijst opzetten, ui snijden, peultjes schoonmaken, vis snijden en alles in de pan. Klaar! Ik heb voor dit recept gele currypasta gebruikt, dat is de mildste variant. Hou je van pittiger, doe er dan wat extra chilipepertjes bij of gebruik rode currypasta. Lekker met een glas pinot gris uit de Elzas.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 rode uien, in 8 partjes gesneden
  • 2-3EL gele currypasta (tip: wil je pittiger: doe er dan wat extra chilipepertjes bij of gebruik rode currypasta)
  • 400ml kokosroom
  • 500gr witvis (ik gebruikte victoriabaarsfilet, maar kabeljauw kan ook), in blokjes van 3-4cm
  • 250gr peultjes, schoongemaakt en schuin doorgesneden
  • 1EL bruine suiker
  • 2EL vissaus
  • Sap van 1 limoen
  • Optioneel: versgemalen peper
  • Voor de garnering: koriander (grof gehakt) en partjes limoen
  • Olie om in te wokken
  • Pandanrijst

Bereiden

  1. Bereid alles voor: snij uien, snij vis in stukken, maak de peultjes schoon (uiteinden eraf en checken of er een harde draad aan de peul zit).
  2. Zet de rijst op en kook volgens gebruiksaanwijzing. Ik ga in dit snelle recept uit van snelkookrijst (8 minuten).
  3. Fruit de ui 2 minuten. Doe de currypasta erbij en fruit een minuut mee.
  4. Giet de kokosroom in de pan en breng aan de kook. Doe dan de suiker, vissaus en het limoensap erbij.
  5. Leg de peultjes en de vis in de kokosroom en kook 4-5 minuten zachtjes door.
  6. Breng op smaak met versgemalen peper indien nodig. Vanwege de vissaus zal zout niet nodig zijn.
  7. Giet de rijst af.
  8. Serveer de viscurry bij de rijst en garneer met koriander (of platte peterselie als iemand geen koriander lust) en enkele partjes limoen.

Wijntip: drink hier een pinot gris uit de Elzas bij, die heeft vaak een klein restzoetje en dat zoetje gaat juist heel goed bij de pittigheid van de viscurry. NB Je vindt het druivenras pinot gris ook als Grauburgunder in Duitsland en als pinot grigio in Italië, maar die wijnen zijn heel anders en dus geen alternatief! Beide wijnen hebben dat restzoetje niet en zijn (strak)droog en minder zwoel en weelderig als de Elzasser pinot gris.

Eet smakelijk!