ip met plum sauce ananas paprika

Ik kwam een potje Chinese plum sauce tegen en was benieuwd wat je ermee kunt. De plum sauce was mijn uitgangspunt voor een heerlijk aziatisch gerechtje: plum sauce met kip, ananas, paprika en zwarte rijst.

Plum sauce is een Chinese stroperige zoetzure saus met water, rijstazijn, suiker, gezouten pruimen en vaak – zoals bij die die ik heb van Lee Kum Kee – ook met een beetje gember en chilipeper. De lichte bruingele saus smaakt zoet, zuur, licht zoutig, wat fruitig en door met name de gember een (klein) beetje pittig, maar het is qua pittigheid heel mild en lang niet zo pittig als chilisaus. De saus is lekker als dipsaus bij bijvoorbeeld gefrituurde snacks, zoals kleine loempia’s of andere snacks. Je kunt het ook gebruiken als glazuur voor gebraden vlees of eend, bij spare ribs of in een wokgerecht met bijvoorbeeld varkensvlees (bijvoorbeeld met courgette en paprika), kip, tofu (bijvoorbeeld met bimi en noodles) of in een bijgerecht (bijvoorbeeld met aubergine, chilipepertjes en bosui). Naast de Chinese keuken, zie je plum sauce ook wel in de Surinaamse keuken voor Surinaamse zoetzure kip.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 kipfilets, in blokjes van 2x2cm
  • 4EL sojasaus (groene met minder zout)
  • 1EL basterdsuiker
  • 1EL kerriepoeder
  • 1EL gemberpoeder
  • 4EL maïzena
  • 1 rode of witte ui, in 8 partjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 verse ananas, in partjes (of ananaspartjes uit blik; vang het sap op!)
  • 100ml plum sauce (pruimensaus), te koop bij toko of supermarkt
  • Optioneel: ca. 100ml kipbouillon (van bouillonblokje)
  • Optioneel: chilipepervlokken of verse chilipeper
  • Optioneel: sap van ½ limoen
  • Zout en versgemalen peper
  • Olie om in te wokken
  • Erbij: zwarte rijst (of witte rijst als je geen zwarte rijst kunt vinden)
  • Garnering (optioneel): zwarte (smokey) en/of bruine (knoflook) sesamzaadjes
ingrediënten kip met plum sauce

Zwarte venus-rijst
Zwarte rijst is supergezond en werd vroeger in China ‘verboden rijst’ genoemd. Meer weten over zwarte rijst? Je kunt het lezen in mijn recept voor zwarte rijst met coquilles, venkel en saffraansaus en een recept voor verboden zwarte rijst met Chinese mandarijnkip, ook heel lekker!

Bereiding

  1. Marineer de kipblokjes een uurtje in de sojasaus met suiker. Giet overtollige sojasaus af en bestrooi de kip met gember- en kerriepoeder en peper. Bestrooi de kipblokjes daarna met maïzena.
  2. Zet ondertussen de zwarte rijst op (let op; die moet meestal langer dan witte rijst, vaak 20 à 30 minuten, zie verpakking).
  3. Verhit olie in een wok of pan en braad de kippenblokjes bijna gaar. TIP; doe dat in 2 of 3 porties zodat de kippenblokjes rondom mooi bruin worden en niet teveel afkoelen. Zet de kip apart.
  4. Fruit de ui zachtjes in de pan gedurende twee minuten. Bak nu ook de paprika en daarna de ananaspartjes mee. Voeg het ananassap toe.
  5. Doe de kip terug in de pan en voeg de plum sauce toe. Verwarm goed door en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Tip: als je de saus te dik vindt, voeg dan ca. 100ml kipbouillon (van bouillonblokje) toe.
  6. Breng op smaak met zout (indien nodig) en peper. Ik vond de plum sauce niet pittig genoeg en heb er nog wat gedroogde chilivlokken aan toegevoegd. Tip: als je de saus te zoet vindt, kun je aan het gerecht nog wat extra (rijst- of wijn)azijn of limoensap toevoegen. Ik heb het sap van een halve limoen eraan toegevoegd, daar wordt het gerecht wat frisser van. Proef zelf wat jij het lekkerste vindt.
  7. Serveer met de zwarte rijst.
  8. Garneren: je kunt er zwarte en bruine sesamzaadjes over strooien ter garnering.
Saumur Bouvet demi sec

Wijntip: wat drink je bij zo’n gerecht? Beetje zoet, beetje pittig en fruitig. Dan is een hele frisse droge witte wijn met veel zuren niet de juiste optie. Een wijn met een klein zoetje en wat weelderig (tropisch) fruit past goed. Pinot gris uit de Elzas is een mogelijkheid, maar die hadden we gisteren al. Riesling feinherb uit Duitsland kan ook (‘feinherb’ is de term voor halfdroog). Ik ging een heel andere kant op en deed iets geks: een Saumur mousseux demi-sec. Deze mousserende wijn uit de Loire die gemaakt is volgens de méthode traditionelle (tweede gisting op fles, net als champagne) met een hoog aandeel van het druivenras chenin blanc is weliswaar demi-sec, maar is niet tè zoet. De wijn heeft een klein aangenaam zoetje dat de pittigheid mooi opvangt en een mooi evenwicht geeft aan de zoetheid en fruitigheid van het gerecht. De fruittonen van de chenin blanc sluiten goed aan bij de fruitigheid van de ananas en de plum sauce. Leuke geslaagde test.

Eet smakelijk!