De Formule 1 streek afgelopen weekend weer eens neer in Austin, Texas, en ik maakte weer een bijpassend hapje: Texas Roadhouse Grilled Shrimp met Cowboy Caviar. Vorig jaar had ik al Cowboy Caviar gemaakt. Dat is een grappige naam die verwijst naar een nuchtere salade met o.a. bonen en maïs. Die bonen zijn ‘black eyed peas’, of wel zwarte ogenbonen. In Texas eten ze de salade met die bonen met Oud & Nieuw, omdat de ‘black eyed peas’ kennelijk zorgen voor geluk, gezondheid en voorspoed. Dat leek me passend om Max Verstappen en zijn Red Bull-team een extra steuntje te geven. Nou, het heeft weer geholpen: net als vorig jaar won Max de race, dit keer na een bloedstollend einde van een gekke wedstrijd. En nadat Max vorige race als wereldkampioen werd, haalde Red Bull met deze winst tevens de constructeurstitel voor dit jaar binnen. Die bonen houden we erin!
Omdat ik alleen salade niet leuk vond, zocht ik nog naar een ander Texaans gerecht. Allemaal stevige kost, veel steaks, BBQ, bonen, en TexMex-geïnspireerde gerechten. Maar ik stuitte ook op het ‘copycat’-recept voor de Texas Roadhouse Grilled Shrimp. Het exacte recept van deze populaire Amerikaanse restaurantketen – de Amerikanen noemen dat ‘copycat’ als je iets exact namaakt – is inmiddels bekend en ik geef het je hier. Het is een eenvoudige maar smakelijke marinade voor je grote (tijger)garnalen en gamba’s. Echt smullen. De Texanen eten dit meestal met rijst en/of een maïssalade.
De ‘black eyed peas’ zorgen voor geluk, gezondheid en voorspoed.
Texas Steakhouse Grilled Shrimp
Ingrediënten (4 personen)
NB Ik ging hier uit van 3 spiesjes p.p., van 4 gamba’s per spies, maar je kunt natuurlijk ook voor minder kiezen.
- 48 gamba’s/tijgergarnalen
- Olijfolie om in te bakken/grillen
Marinade:
- 4EL olijfolie
- 3EL citroensap
- ¾TL knoflookpoeder
- ¾TL paprikapoeder (mild)
- 1½ TL oregano
- ¾TL zout
- ¾TLversgemalen peper
- Optioneel: gehakte peterselie en wat citroenpartjes
Bereiding Texas Steakhouse Grilled Shrimp
- Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en roer goed door,
- Maak de gamba’s schoon (verwijder de koppen en schalen, maar laat de staartjes zitten!) en verwijder het darmkanaal van de gamba;s.
- Vermeng de marinade door de gamba’s. laat ca. een half uurtje intrekken.
- Rijg vier gamba’s aan een spiesje.
- Bak de gamba’s in een (gril)pan met wat olijfolie in ca. 1½ minuut per kant.
- Bestrooi desgewenst met peterselie en geef er wat citroenpartjes bij.
Cowboy Caviar / Texas Caviar
Ik varieerde dit keer wat op mijn salade van vorig jaar: geen zwarte bonen erbij, wel avocado.
Ingrediënten (4 personen)
- 400gr black-eyed peas (zwarte ogen bonen) van een blikje
- 400gr maïs (blikje)
- 1 rood uitje, gesnipperd
- 200gr kerstomaatjes, in kleine blokjes
- 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
- 1/3 komkommer, zonder zaadlijst en in kleine blokjes
- 1 avocado, in blokjes en besprenkeld met citroensap (tegen het verkleuren)
- 1 groen jalapeño-pepertje, in kleine blokjes
Voor de dressing:
- 75ml olijfolie
- 2EL limoensap
- 2EL rode wijnazijn
- 1TL suiker
- ¼TL knoflookpoeder of een gesnipperd knoflookteentje
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: wat gedroogde chilivlokken voor extra pit
Bereiding Cowboy Caviar
- Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
- Vermeng alle ingrediënten voor de salade en giet de dressing erdoor.
- Serveer bij de gamba’s of met tacochips, tortillachips of nachochips.
Wijntip bij de gamba’s: 2019 California, chardonnay van Hahn Winery. Leuk om er ook een Amerikaanse wijn bij te serveren. Deze van Hahn is een fijne wijn met milde zuren, tropisch fruit en perzik. Rond en vol. Zeven maanden gerijpt, waarvan 15% houtrijping had. Licht romig, subtiel vleugje vanille. Mooi in balans en perfect bij de ganba’s.
Geef een reactie