sushitaart

Sushitaart. Heb jij daar al van gehoord? Ik had al eens van de sushi pie, sushipizza of sushitaart gehoord en wilde het nu zelf wel eens uitproberen. Ik ben namelijk dol op sushi, heb ze ook wel eens zelfgemaakt, maar dat is best een tijdrovend klusje. Wat blijkt!? Zelf sushitaart maken; dat is dus veel makkelijker! En eigenlijk net zo lekker. Je hebt alleen wat minder variatie dan met allerlei verschillende soorten sushi. En ik heb er een heerlijke salade van zoetzure komkommer bij gemaakt.

zoetzure komkommersalade
sushirijst en zoetzure komkommer

Ingrediënten (2 personen)

Voor de rijst:

  • 200 gram sushirijst
  • 4 EL rijstazijn + 1TL suiker + 1TL zout (of 4EL gebruik kant-en-klare sushi-azijn, daar zit al suiker en zout door!)
  • Optioneel: 2 EL furikake

Voor de zoetzure komkommer:

  • 8 kleine Libanese komkommertjes (2 in lange dunne linten met de mandoline of kaasschaaf voor de garnering, 6 in kleine plakjes of stukjes voor de sushitaart en de salade) of 1 normale komkommer in plakjes
  • 1 cayennepepertje (of andere peper; hoeveelheid naar smaak!), in ragfijne reepjes
  • 50ml rijstazijn, witte wijnazijn of ciderazijn
  • 1EL suiker

Voor de tonijntartaar:

  • 300gr superverse tonijn, in kleine blokjes van ca. een halve centimeter
  • 2EL olijfolie
  • 1TL sesamolie
  • 4EL lichte (niet zoute) sojasaus
  • 2EL limoensap en 1EL yuzusap (als je dat niet hebt, neem wat meer limoensap)
  • 2cm verse geraspte gember
  • zout en versgemalen peper
  • 1-2EL witte (knoflook) en 1-2EL zwarte (gerookte) sesamzaadjes

En verder:

  • 2 rijpe avocado’s in dunne plakken (tip: besprenkel na het snijden meteen met citroen- of limoensap tegen verkleuren)
  • 4 norivellen
  • Wasabimayonaise (kant-en-klaar of zelfgemaakt; tip: maak ‘m niet te pittig)
  • Kewpie Japanse mayonaise
  • 1 bosuitjes, in dunne ringetjes (voor de garnering)
  • Optioneel: wat groene tobiko (voor de garnering)
  • Nodig: 2 ronde taartvormpjes van 12cm doorsnee

Bereiding

Bereid eerst de ingelegde komkommer:

  • Verwarm de azijn met het pepertje en de suiker in een pannetje en laat een paar minuten trekken zodat de smaken goed verweven en de suiker oplost. Giet het mengsel over de komkommerlinten en/of plakjes. Zet in de koelkast en laat zeker een uur samen intrekken.

Maak de tonijntartaar:

  • Vermeng tonijnblokjes met olijfolie, lichte (niet zoute) sojasaus, limoen-/yuzusap, sesamolie, verse geraspte gember, (zout: bijna niet nodig bij sojasaus!) en versgemalen peper en witte en zwarte sesamzaadjes.

Bereid dan de sushirijst:

  • Was de sushirijst goed, giet ‘m af en laat ‘m circa 10 minuten staan. Kook de sushirijst volgens de gebruiksaanwijzing met zout. Laat de rijst iets afkoelen (je kunt hiervoor een waaier boven een brede kom gebruiken) en vermeng daarna de lauwwarme rijst met rijstazijn en suiker of sushi-azijn (en optioneel de furikake).

Maak tenslotte de sushitaart af:

  • Snij de vier norivellen op maat van de bodem van de taartvormen en leg een vel onderin de taartvormen. Hou je niet van nori, dan kun je ze ook weglaten, zeker die twee in het midden, maar je krijgt je sushitaartje dan wel lastiger van de taartbodem op je bord.
  • Bedek met een laagje sushirijst en smeer daarop wat wasabimayonaise.
  • Bedek met een laagje avocadoplekjes en dan met een laagje komkommerplakjes.
  • Leg er een norivelletje op (optioneel).
  • Bedek met de resterende sushirijst en smeer er weer wat wasabimayomaise over.
  • Dek af met een laagje avocado en komkommer.
  • Sluit af met een laag tonijntartaar.
  • Garneer de taart met een paar komkommerrolletjes (van de linten), enkele toefjes Kewpie-mayonaise of wasabimayonaise en wat bosuiringetjes. Heel decoratief is ook groene tobiko. Dat is viskuit van de vliegende vis (een soort nep-kaviaar zeg maar) die groen gekleurd is met wasabi.
  • Maak de taartvormringen open. Hevel de taartjes voorzichtig van de taartvormbodem (gebruik een spatel!) over naar de borden.
  • Geef er desgewenst kleine dipschaaltjes met sojasaus, gari (roze ingelegde gember) en eventueel Kewpie-sesamdressing bij. En voor de liefhebbers apart: wasabi.
  • Tip: je kunt er net als bij sushi als bijgerecht nog wakame (zeewiersalade) en extra ingelegde komkommers bij serveren. Ik heb met de acht komkommertjes op wat extra voor een kleine salade als bijgerechtje gerekend.
sushitaart maken
sushitaart met komkommersalade en wakame

Variatie
Ik heb gekozen voor tonijn, maar je kunt met deze sushitaart uiteraard heerlijk variëren. Wat te denken van zalm en mango? Of van krab (of surimisticks) of garnalen met avocado. Yakitori-kip met crispy uien? Spicy tonijntartaar met bosuitjes? Of kies een vegetarische variant met komkommer, radijs en avocado, of met shiitake en edamamebonen, of met omelet, tofu en zeewier. Keuze te over, dus leef je uit!
Vind je het decoratief, dan kun je na de tonijn of zalm etc. ook afsluiten met een norivelletje en op de donkergroen-zwarte vellen je garnering mooi laten uitkomen. Zeker als dat lekker groen (komkommer, edamame etc., of denk aan groene Tobiko-‘kaviaar’ met groengekleurde eitjes van de vliegende vis) of roze (b.v. wat sliertjes ingelegde gember) is.
En naast de sushitaart die je meer in laagjes opbouwt, heb je ook de sushipizza. Die is nog makkelijker: je neemt gewoon 1 laag rijst met toppings. Supereasy!