20140622-214720-78440836.jpg
Vandaag aten we – waarschijnlijk voor het laatst dit seizoen – asperges. Wat drink je daarbij… riesling is een optie. Vandaag deden we wild. We dronken er een riesling van Sula Vineyards bij. Sula? Inderdaad. De inmiddels meest bekende wijnproducent uit… India! Hun riesling is India’s eerste riesling! Tijd om deze bijzondere witte wijn eens onder de loep te leggen.

Indiase wijn
De 2013 riesling van Sula Vineyards komt uit het gebied Nashik. Ik schreef al eerder over Sula, en wel over de viognier en de zinfandel (zie http://bit.ly/1yBwDp3). Prima wijnen. Overall heeft India inmiddels redelijk oké wijnen, Sula voorop. Nog niet complex – geen wonder voor dit jonge wijnland – maar correct, zonder fouten. Aangenaam en zeer drinkbaar. Iets waar ik China tot op heden minder op heb kunnen betrappen. Ze zijn goed bezig dus in India.

Sula
Wijnbouw vindt in India vooral plaats in de regio Maharashtra met wijnhoofdstad Nashik in de gelijknamige valley als middelpunt. Daar komt deze wijn ook vandaan. Het wijnhuis Sula ligt zo’n 180 kilometer van Bombay in het gebied Maharashtra. Negentig procent van de Indiase wijn komt momenteel uit dit gebied. Rajeev Suresh Samant is de oprichter van Sula. Hij ontdekte zijn passie voor wijn tijdens zijn studie in San Francisco en smokkelde zinfandel-stokken naar India. Sula bestaat sinds 1999.

Sula Riesling
De riesling van Sula is lichtgeel. In de neus ‘verraadt’ de wijn zich meteen door een typerend rieslinggeurtje, licht pétrol. Verder open, fruitig, citrus in de neus. In de mond valt het kleine zoetje op. Deze wijn is dan ook off-dry. Dat is ook de reden dat de wijn volgens de producent uitstekend past bij pittige Aziatische gerechten, zoals Thaise en Indiase schotels. We geloven het meteen. Maar ook bij onze asperges met een klassieke Hollandaisesaus deed de wijn het prima! Verder lichtvoetig, perzik, sappige peer en Granny Smith, medium body.
De wijn heeft milde zuren en is met een verrassende 10,5% alcohol licht en elegant. Dat lage percentage komt vermoedelijk omdat Nashik een koel klimaat heeft. Het gebrek aan alcohol is samen met de lage zuurgraad ons enige kritiekpunt. Een vriendelijke wijn dus. We zijn tegenwoordig zoveel wijnen – ook witte! – van 13% alc. of meer gewend, dat een wijn van 10 à 11% bijna laf smaakt en door de lage alcoholgraad wat bite lijkt te missen. Het is niet eerlijk om een wijn af te rekenen op weinig alcohol, ik weet. De off-dry riesling van Nashik lijkt daardoor wel wat op de klassieke Duitse wijnen die ook altijd wel wat restzoet hadden en door het koelere klimaat laag in de alcohol zaten. En dat is eigenlijk best een compliment!

De wijnen van Sula worden geïmporteerd door Victor Petit van AsianWines (asianwines.nl). Deze riesling kost ca. €8,25.