Luid het weekend straks eens in met een echte cocktailklassieker! De Negroni is een klassieke aperitiefcocktail, gemaakt van gelijke delen gin, zoete rode vermouth en Campari. De Negroni is wellicht geen allemansvriend door het bitterzoete van de Campari, maar het is wel een verfijnde uitgebalanceerde cocktail voor de liefhebber. Negroni combineert bittere tonen van de Campari met zoetheid en kruidigheid van de vermouth en een verleidelijk fruitig citrusaroma van het sinaasappelschilletje. Misschien is het wel iets meer een stoere mannencocktail, maar hè … daardoor laten wij vrouwen ons toch ook niet afschrikken…!? Probeer het maar eens, en je zult gaandeweg de Negroni steeds meer waarderen!
Ingrediënten:
Gelijke delen gin, zoete rode vermouth en Campari. De IBA (International Bartenders Association) gaat uit van 30ml gin, 30ml zoete vermout en 30ml Campari. Dat is de meest toegepaste maatvoering.
- 30ml gin (ik gebruikte Nederlandse Loopuyt gin)
- 30ml zoete rode vermouth (ik gebruikte ‘gewoon’ de bekende Martini rosso, maar er zijn tegenwoordig steeds meer mooie vermouths te koop)
- 30ml Campari
- Sinaasappelschilletje of sinaasappelschijfje
- IJsblokjes
Bereiding:
- Vul een old-fashioned glas met ijsblokjes.
- Giet gin, vermouth en Campari over de ijsblokjes in het glas.
- Roer voorzichtig met een (bar)lepel om (‘stirred, not shaken’, zeg maar).
- Garneer met een ‘orange twist’, een dun sinaasappelschilletje. Eventueel te vervangen door een cocktailprikkertje met drie halve kumquats, dat ziet er weer eens anders en heel decoratief uit en het fijne citruseffect in de neus in hetzelfde!
Variant met Nolet’s silver gin
Inmiddels heb ik de Negroni een paar keer gemaakt. Ik schreef al: gaandeweg leer je de bitterzoete smaak steeds meer waarderen. Het went inmiddels 😉 maar de smaak hangt, zoals vaak bij cocktails, sterk af van de ingrediënten! Ik heb ‘m later bijvoorbeeld met Nolet’s silver dry gin gemaakt. De gehakveerde kumquats werden vervangen door een sinaasappelschilletje, zoals het hoort. Een wereld van verschil! Met name door de olieën van de sinaasappelschil op te snuiven, ontstaat een totaal andere bekeving! Even het schilletje draaien zodat de olieën goed vrijkomen; heerlijk!
Glaswerk: De Negroni serveer je in een old-fashioned of tumbler.
Maar als je de elegantie van een cocktail- of Martiniglas prefereert, serveer je ‘m lekker daarin. Alleen staan die ijsklonten dan raar. In dat geval zou je de cocktail niet over ijs in je glas moeten serveren, maar zou je de vloeistof beter in een shaker met ijsblokjes kunnen shaken. Maar dan wijk je wel af van de klassieke Negroni.
De Negroni is een IBA Official Cocktail in de categorie ‘The Unforgettables’. Het is een aperitiefcocktail, of – in IBA-termen – een ‘Before Dinner Cocktail’.
Varianten op de klassieke Negroni
Er bestaan inmiddels allerlei varianten op deze cocktailklassieker:
- De Americano is wellicht de meest bekende variant en die het inmiddels zelf ook tot cocktailklassieker èn IBA Official Cocktail heeft gered. Deze aperitiefcocktail bevat 30ml zoete rode vermouth en 30ml Campari met een scheutje bruiswater. Het verhaal gaat dat de Americano als basis stond voor de Negroni, en niet andersom! (zie hieronder bij geschiedenis)
- De vrolijke lichtvoetigere Italiaanse variant Negroni Sbagliato bevat 30ml gin, 30ml Campari aangevuld met 30ml mousserende witte wijn (bijvoorbeeld Prosecco of een mooie spumante). Je kunt er eventueel nog een scheutje Angostura bnitter aan toevoegen, maar het drankje wordt dan nog wat bitterder. ‘Sbagliato’ betekent ‘verkeerd’ in het Italiaans.
- Leuke variant voor Nederlanders: in de Dutch Negroni gebruik je (jonge) jenever in plaats van gin. Dus: 30ml jenever, 30ml zoete rode vermouth en 30ml Campari.
- Liever wodka? Dat kan ook. In de Negroski gebruik je wodka in plaats van gin.
- Liefhebbers van rum komen ook aan hun trekken! In de Bencini vervang je gin door witte rum.
- In de Boulevardier vervang je gin door whisky/whiskey, dus: 30ml whisky/whiskey, 30ml zoete rode vermouth en 30ml Campari.
- De Old Pal wordt gemaakt met 30ml Canadese rye whisky, 30ml droge vermouth en 30ml Campari.
- In de Japanese Negroni gebruikt je sake in plaats van gin.
- Ben je een echte liefhebber van bittere tonen? Maak dan eens de Punt e Mes Negroni. Je vervangt hierbij de vermouth door Punt e Mes: 30ml gin, 30ml Punt e Mes en 30ml Campari.
Punt e Mes is ook een Italiaanse vermouth, maar is sterk onderscheidend en heeft een smaak die een beetje tussen de smaak van de gemiddelde rode vermouth en Campari in ligt.
Serveer ook al deze varianten in een old-fashioned glas met ijsblokjes en garneer met een sinaasappelschilletje.
Geschiedenis van de Negroni
Elke cocktail heeft zijn eigen ontstaansgeschiedenis en verhaal. De oorsprong van de Negroni is echter een beetje vaag. Iedereen claimt het bedenker ervan. Het populaire verhaal gaat dat de Negroni in 1919 in Caffè Casoni (tegenwoordig Caffè Cavalli) in Milaan is ontstaan. Graaf Camillo Negroni zou bartender Fosco Scarselli gevraagd hebben om zijn favoriete cocktail – de Americano – aan te passen. Negroni wilde het bruiswater laten vervangen door gin voor een krachtiger resultaat. Scarselli verving vervolgens ook nog het citroenschilletje door een sinaasappelschilletje om te laten zien dat zijn creatie echt een ander drank je was … et voilà! … de Negroni was geboren! Met het succes van deze cocktail richtte de Negroni-familie de Negroni Distillery in Treviso / Italië op en verkocht onder de naam Antico Negroni een kant-en-klaar versie. Orson Welles komt de eer toe om als een van de eersten deze cocktail te benoemen. Dat gebeurde trouwens pas in 1947: “The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other.”
Ik zei het aan het begin al, een uitgebalanceerde cocktail.
Cheers!
jammer dat de vermouth in Nederland nog niet echt populair is. En dan in Barcelona…vermuterias, vermut de la casa. Gaat briljant bij tapas! En voor wie naar Barsa gaat…Bodega 1900 van Albert Àdria (El Bulli)…doen! nog verrassend betaalbaar. Wel even reserveren.
Vermouth schijnt eraan te komen in Nederland. Er is trouwens nu een heuse vermuteria in Amsterdam, tijdelijk, als pop-up. Check http://www.roomserviceatolofs.com/.
Ah! dat hoor ik graag…en heel leuk die Vermuteria! Nu nog een (paar) permanente en het wordt feest. Jammer dat ik geen foto’s in een reply kan stoppen. Ik mail ze morgen wel even…die Bodega 1900 is echt de moeite waard.