Wow, wat een fijne overzichtsproeverij was dat deze week met de ‘Spain: Ambassadors of Diversity’ van de UEC (Unión Española de Catadores, de Spanish Wine Tasters Association) i.s.m. Ghislaine Melman. In Amsterdam konden we – geheel coronaproof, zittend aan ruime tafels en de wijnen door sommeliers ingeschonken voor ons – een selectie aan Spaanse wijnen proeven van zeven kenmerkende inheemse Spaanse druivenrassen, namelijk albariño, verdejo, godello, garnacha, tempranillo, monastrell en mencia. Een topidee, want wat mij betreft zijn juist die inheemse rassen zo boeiend van de diverse wijnlanden en –regio’s. En het is fijn dat de organisatoren deze druivenrassen in de spotlights zetten.
Er stonden maar liefst 48 wijnen klaar, zowel van een aantal importeurs als van wijnhuizen die nog een importeur zoeken, zoals Santiago Roma (in Rías Baixas), CVNE (de Maruxa van Compañía Vinícola del Norte de España in Valdeorras), Quinta da Peza (in Valdeorras), Bodegas Abadia (in Ribera del Duero), Bodegas Alceno (Inédita; in Junilla) en Ronsel do Sil (Vel’uveyra, in Ribeira Sacra).
Tijdens de proeverij ‘Spain: Ambassadors of Diversity’ proefden we zeven kenmerkende inheemse Spaanse druivenrassen, namelijk albariño, verdejo, godello, garnacha, tempranillo, monastrell en mencia.
Ik proefde alle 48 wijnen, maar zet hieronder even mijn toppers op een rijtje.
Albariño – Rías Baixas
- 2020 Mar de Frades. Frisse wijn. Mineraliteit. Expressie.
- 2020 Pedranai de Santiago Roma. Vergist in graniet. 7 maanden sur lie. Mooie neus. Vol en aromatisch. Mineraliteit. Goede structuur.
- 2020 Terras Gauda. Mineraliteit. Complex. Vol.
Verdejo – Rueda
- 2020 Protos. Ca. 3 maanden sur lie. Zuiver en expressief. Vol.
Godello – Valdeorras
- 2019 As Sortes. Houtvergist en 8 maanden houtrijping (500-liter vaten van Frans eiken). Elegant. Harmonisch. Goed geïntegreerd hout. Gastronomisch.
Garnacha
Een van de Spaanse toppers, maar we proefden maar vier wijnen. Dat geeft onvoldoende overzicht en ik miste een echte topper bij de wijnen uit Cariñena, Vinos de Madrid, Campo de Borja en Priorat.
Tempranillo – Rioja en Ribeira del Duero
Is het overzicht typerend voor de hedendaagse stijl van Rioja? In elk geval viel me op dat de zware houtrijping en stevige houttonen van Amerikaans eiken vrijwel verdwenen waren in de selectie die we proefden. Fris, ingetogen. Evenwichtig. Mijn toppers:
- 2019 Abadía San Quirce M9. Uit Ribera del Duero. 14 maanden Frans eiken. Fris, fruitig, open, elegant. Ingetogen en goed geïntegreerd hout.
- 2015 Ramón Bilbao reserva. Uit Rioja. 20 maanden Amerikaans hout, maar de houttonen zijn nergens overheersend. Ondanks 2015 nog een jeugdige kleur. Bomvol donker fruit. Qua fruit nog jeugdig, qua houttonen en tannines al heel mooi ontwikkeld.
- 2018 Pago de los Capellanes. Uit Ribera del Duero. 12 maanden Frans eiken. Fris. Sappig fruit. Elegant.
- 2015 Protos reserva no. 5. Uit Ribera del Duero. 18 maanden Amerikaans en Frans eiken. Fris. Fruitig. Elegant. Goed geïntegreerd hout.
Monastrell – Jumilla
De monastrell leverde voor mij geen absolute toppers op. Prima waren wat mij betreft de 2018 Por Ti (18 maanden Amerikaans en Frans eiken; elegant en fruitig) en de 2020 Bruma del Estrecho Finca (fris, fruitig, elegant).
Mencia – Bierzo en Ribeira Sacra
- 2020 Regina Viarum. 6 maanden sur lie. Fris. Boers. Rustiek. Goede balans.
¡Salud!
Geef een reactie