Ik was vorige week in Navarra en ben nog steeds in Spaanse sferen. Daarom maakte ik deze Spaanse ovenschotel met kip en chorizo. Dit is mijn snelle en wat aangepaste versie van de Hairy Bikers’ Spanish Chicken Bake. Ik kook de aardappeltjes kort voor zodat ze niet zo lang in de oven hoeven te garen en ik gebruik kipfilet in plaats van kippendijen. Al met al verkort dit de garing in de oven tot een derde, namelijk ca. 20 minuten in plaats van een uur in hun recept. Mijn recept kost je een half uur in totaal, inclusief voorbereiding. Snel en lekker. En zeg nou zelf, met deze kleuren in het gerecht heb je toch de zon en de Spaanse vlag op je bord!?
Zeg nou zelf, met deze kleuren in het gerecht heb je toch de zon en de Spaanse vlag op je bord!? zeg nou zelf, met deze kleuren in het gerecht heb je toch de zon en de Spaanse vlag op je bord!?
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kipfilets
- 10 jonge krieltjes (in de schil)
- 1 rode ui, in 8 partjes gesneden
- 3 knoflookteentjes, grof gehakt
- 3-4 middelgrote rijpe tomaten, in vieren
- 1 rode puntpaprika, in reepjes
- 50gr chorizo (plakjes of een stuk worst), in reepjes
- 1EL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder)
- 1EL gedroogde oregano
- 4EL olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Kook de krieltjes 8 minuten zodat ze niet meer zo lang in de oven hoeven te garen.
- Snij ondertussen de groenten (ui, knoflook, tomaat en puntpaprika).
- Giet de krieltjes af en snij ze schuin doormidden.
- Leg de groenten en de aardappelhelften in een ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Druppel er royaal olijfolie op en hussel alles voorzichtig doorelkaar. Bak 10 minuten in de oven.
- Snij ondertussen de kipfilets doormidden en kruid de kip met zout, peper en de pimentón de la Vera. Snij ook de chorizo in reepjes.
- Haal na 10 minuten de ovenschaal uit de oven. Schik de kipfilets ertussen en verdeel de chorizo en oregano erover. Besprenkel de kip met nog wat olijfolie. Bak nog 10 minuten.
Wijntip: drink er een Spaanse wijn bij. Door de kruiden en de chorizo hoeft dat geen witte wijn te zijn; een lichtrode iets gekoelde soepele rode wijn kan ook. Denk aan een jonge rode wijn zonder houtrijping (tinto joven) uit bijvoorbeeld Campo de Borja van garnacha, de Celler de Capçanes uit Montsant (van garnacha, carinena, merlot, syrah) of de Norte Roble (van Cabernet Sauvignon, Graciano en Merlot) van Bodega Inurrieta uit Navarra.
¡Buon provecho! Eet smakelijk!
Geef een reactie