Zal ik, of zal ik niet…? Dat vroeg ik mij onlangs af toen ik de gelegenheid kreeg om blauwe ‘wijn’ te proeven. Ik nam de gok, nam een slok en … was niet teleurgesteld. Zoetig. Weeïg. Slapjes. Nauwelijks ‘wijn’ te noemen. Precies zoals ik verwachtte! Daarom was ik ook niet teleurgesteld; de wijn voldeed exact aan mijn verwachtingen. Smurfenwijn wordt ie wel genoemd. Of ruitenwisservloeistof en WC-ontstopper. Heel hip. Maar is het wel wijn…?

Maar het is toch chardonnay…!?
Blauwe ‘wijn’ is de recentste hype in het wijnschap. Ik schrijf bewust ‘wijn’, want daar gaat dit bericht over. Blauwe ‘wijn’ is namelijk helemaal geen wijn! En daar is veel misverstand over. Ja, de fles lijkt op wijn. Hij heeft chardonnay als basis, dus zou je zeggen: het is wijn. En hij staat in het wijnschap. Maar blauwe ‘wijn’ mag geen wijn heten. Hoe zit dat…?

De azuurblauwe kleur
Pasion Blue Chardonnay en zijn blauwe vriendjes komen aan de azuurblauwe kleur door anthocyanen. Dat zijn natuurlijke kleurstoffen die voorkomen in planten, vruchten, maar ook bloemen en bladeren. Bij blauwe druiven bevinden ze zich in de schil. Je vindt anthocyanen als kleurstof in veel voedingsmiddelen terug en ze zijn toegelaten onder E-nummer E163.

Overigens is de zuurgraad van de wijn bewust lager gemaakt, omdat een hoge zuurgraad de blauwe kleur zou aantasten. Je proeft trouwens niets van de blauwe kleur, want de kleurstof is geur- en smaakloos.

Geen wijn…?
Producenten en importeurs van blauwe ‘wijn’ doen consumenten geloven dat het om wijn gaat en benadrukken dat het toevoegen van de blauwe kleurstof een “volledig natuurlijk proces” is, omdat de stof zich nu eenmaal in de natuur zelf bevindt. Volgens de puristen is blauwe ‘wijn’ echter formeel geen wijn. Waarom mag blauwe ‘wijn’ geen wijn heten? De definitie van wijn is: “Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na de gehele of gedeeltelijke gisting van het druivensap, waarbij de suiker van de druiven wordt omgezet in alcohol.” Tot zover klopt het wel. Blauwe ‘wijn’ is van druiven, namelijk chardonnay. Maar: je mag geen kleurstoffen toevoegen. En die blauwe kleur komt niet van de druiven van de basiswijn zelf.

Pasion Blue Chardonnay
Wijn of geen wijn, ik proefde de Pasion Blue Chardonnay. Voor €9,95 bepaald niet mis qua prijs. Pasion Blue komt uit de Spaanse regio Castilla y León. Lichtzoet, weinig zuren met een wat muskaatachtige druivigheid en tropisch fruit. Geen aanradertje voor serieuze wijnkenners, maar als je melig op het strand ligt te stoven aan de Costa del Sol of je chillt op een terrasje op Ibiza, dan kun je er wel een paar glazen van wegklokken, mits je er heel veel ijsblokjes in mietert.

Best duur
Ook zijn blauwe soortgenoten zijn eigenlijk ronduit duur als je let op de prijs-kwaliteitverhouding. Gïk (foutief “blauwe wijn” genoemd door de importeur en “gemaakt van diverse hoogstaande Franse en Spaanse druiven van gerespecteerde wijngaarden” met “in de afdronk een lekkere zoete tint”) is rond de €12,50. Voor Vino Azul Chardonnay moet je rond de €14,50 neertellen! BLÚ Perfer Vino Azul (ook van chardonnay waarmee je je door de kleur meteen “op boutystranden waant”) is nu van €15 voor €10 te koop. Leuk detail is trouwens dat ongeveer elk merk van deze blauwe ‘wijnen’ claimt de eerste te zijn.

Ibiza
Hip en trendy wordt de blauwe ‘wijn’ genoemd. Dé zomerhit van 2016. Ach. Het waait vanzelf over. Jumbo heeft ‘m al in de aanbieding gegooid, want het liep al niet meer zo lekker. Misschien moeten we maar gewoon weer echte wijn drinken… En wil je toch dat unieke Ibiza-gevoel? Luister dan naar de internet-radiozender Ibiza Unique, neem een cocktail of een slok van je favoriete witte wijn of rosé, doe je ogen dicht en geniet van de zomer!

Chill out!

PS De foto van de drupjes kleurstof in het glas heb ik gewoon gemaakt met water en kleurstof E131, ook wel Food Blue of Patentblauw V genoemd. E131 is een donkerblauwe kleurstof die wordt gewonnen uit koolteer. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor puddingpoeder, kersen op sap, limonadesiropen, toetjes, jam en kauwgom. E131 maakt histamine aan in het lichaam en dat kan allergische reacties oproepen zoals jeuk en astma. Ik heb voor 1 glas maar één druppeltje gebruikt. Mijn kleine smurfje van de foto baddert ook in water met deze E131.