Sherry en Nederland, het blijft een moeilijke combinatie. En dat is zo jammer, want Jerez, zoals de wijn officieel in het Spaans heet, kent zulke prachtige wijnen. Een van die wijnen is Palo Cortado. We proefden die gisterenmiddag tijdens een mooie lunch bij vrienden die er speciaal een bijpassend gerechtje voor hadden gemaakt.

Palo Cortado, zeldzaam…
Palo Cortado is een zeldzame wijn met de geur van een Amontillado en de smaak van een Oloroso-sherry. Palo Cortado wordt steevast vergeten als de ‘Grote Zeven’ stijlen van sherry worden opgesomd. Dat zijn: Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Medium, Cream en PX.
Palo Cortado is buiten Spanje dan ook nauwelijks bekend en bijna niet te krijgen! Het is een bijzondere en zeldzame sherry die het midden houdt tussen een Amontillado en Oloroso. De wijn is een soort ‘speling der natuur’ en combineert de krachtige smaak van Oloroso met de finesse in de neus van Amontillado. De notige neus komt omdat de wijn begint onder een laagje ‘flor’, dat is een laagje gistcellen die zich van nature kan vormen op de wijn. De typen sherry die dat hebben zijn Fino/Manzanilla en Amontillado. Als de wijn onverwacht zijn florlaagje verliest en een oxidatieve (= blootstelling aan de lucht) oudering krijgt zoals een Oloroso, dan wordt de wijn een Palo Cortado genoemd. Dat gebeurt maar bij zo’n 1-2% van de wijnen. Het resultaat is een wat donkerdere wijn dan de Amontillado, die wel een beetje flor-karakter heeft en droog als een Amontillado is, maar de rijkheid van een Oloroso heeft.

Barbadillo
Na een verblijf van twintig jaar in Mexico, keerde Don Benigno Barbadillo terug naar de Spaanse kustplaats Sanlúcar de Barrameda in het wijngebied Jerez. In 1821 kocht hij daar samen met Don Manuel López Barbadillo de ‘Bodega del Toro’.
Het huidige Barbadillo is opgezet door Don Benigno. Onder zijn bewind werd Barbadillo het eerste bedrijf dat Manzanilla expoteerde naar Engeland en Amerika. In 1954 werd het bekend als Antonio Baradillo S.A.. Nu, bijna 200 jaar later, is het bedrijf nog steeds voor honderd procent in handen van de familie Barbadillo. De bodegas liggen op diverse plekken in Sanlúcar de Barrameda, rond het kasteel ‘Castillo de San Diego’. Barbadillo is met 500 hectare (75.000 m2) wijngaard en een productie van 35 miljoen liter de grootste bodega van de regio. Met trots introduceerde men de merken “Solear” en “Muyfina” en deveerste witte wijn van Andalucía.

“Obispo Gascón”
Wij proefden de “Obispo Gascón” Palo Cortado van Barbadillo. De wijn is afkomstig uit een solera van 35 jaar oud, heeft 20,5% alcohol en is voor 100% van de palomino-druif. De kleur houdt het midden tussen een goudgele Amontillado en een midbruine Oloroso. Ook in de smaak en stijl merk je de beide typen sherry. De wijn heeft het droge, notige en elegante van een oude Amontillado en de volle smaak van een Oloroso. In de neus caramel en gebrande suiker, bijna zoet. Mooie opwekkende zuren en heel droog. Complex. Aroma’s van walnoten, honing en koude thee. Lange afdronk. Palo Cortado combineert uitstekend met gerookt vlees, blauwe kazen en desserts met veel noten en fruit. Wij aten er een taartje met diverse kazen bij. Een prachtig dessert met een bijzondere wijn.

¡Salud!
Ingrid Larmoyeur
Wijndocent, Sherry Educator® en Spanish Wine Educator®