IMG_1898.JPG
“Hay fino en rama,” zei het bord bij de tapasbar. Leuk! Dat kom je niet zo vaak tegen. Helaas, ze hadden ‘m toch niet. Die houden we dus nog tegoed.

Wat is ‘fino en rama’? Dat is een droge fino-sherry met ‘flor’ (het schimmellaagje dat ‘m die lekkere amandelsmaak en frisheid geeft), maar deze wijn is eerder gebotteld.
‘En rama’ betekent ‘rauw’, ofwel direct uit het vat. De wijn wordt gebotteld zonder stabilisatie, klaring of filtering. Het maakt wellicht dat de wijn iets minder het karakter van een normale fino heeft, maar het zorgt er ook voor dat de wijn complexer, puurder en intenser en misschien zelfs wel robuuster wordt. Voor de echte kenner en liefhebber dus.

Tip: jong drinken! Dat betekent liefst al drie maanden na botteling! Hoewel niet iedereen die mening is toegedaan. Karel de Graaf meldt zelfs dat het naar zijn ervaring is dat de wijn aan complexiteit wint naarmate de wijn langer op fles zit.
En: de fles moet je dezelfde dag opdrinken, anders gaat het delicate eraf. Kijk dus of je een half flesje kunt vinden.

Fino of manzanilla en rama is een van de huidige sherrytrends. Sherrybodegas die een ‘fino en rama’ of ‘manzanilla en rama’ op de markt brengen zijn bijvoorbeeld Barbadillo, Tio Pepe (Gonzales Byass), Lustau, Delgado Zuleta, Hidalgo la Gitana, Fernando de Castilla en Valdespino.

Nu kijken of wij tijdens onze sherrytrip eentje weten te bemachtigen. Ik hou je op de hoogte…

¡Salud!