Share a Sherry! Dat was het motto van onze gezellige middag en avond gisteren bij wijnvrienden Irma en Bert. Wijnvrienden…eigenlijk sherryvrienden! Ja, die heb je ook. Geen wonder dus dat het een zomers feestje vol Spaanse en Moors getinte tapas mèt uiteraard sherry werd!

Culinair
Sherry bewees zich eens te meer als een geweldige begeleider van maaltijden! Echt een culinair inzetbare wijn waar je de hele maaltijd, van aperitief en voorgerecht tot en met hoofdgerecht en dessert, van kunt genieten! Geen wonder, want deze veelzijdige versterkte wijn wordt vaak onderschat en wordt zelden bij de maaltijd ingezet. Jammer eigenlijk, want er is voor veel gerechten wel een bijpassende sherry te vinden. Niet alleen verschillen de stijlen en smaakprofielen per sherrybodega, maar er zijn ook zoveel soorten dat je veel mooie combi’s kunt maken. Denk aan:

  • ziltige knisperfrisse manzanilla uit vissersplaatsje Sanlucar de Barrameda, bleekgeel met amandelsmaakje en 15% alc., heeft ‘flor’
  • droge frisse en elegante fino, lichtgeel met amandelsmaakje en 15% alc., heeft ‘flor’
  • droge aromatische amontillado, amberkleurig met een hazelnootaroma en 16-20% alc., rijpt soms meer dan 30 jaar in soleras, heeft deels ‘flor’ gehad
  • complexe verfijnde palo cortado, droog en elegant, houdt het midden tussen een amontillado en een oloroso, 18-20% alc., rijpt soms meer dan 30 jaar in soleras,
  • volle geurige oloroso, droog maar geeft een kleine zoetimpressie, 17-22% alc., geen florinvloed en dus oxidatief, rijpt soms meer dan 30 jaar in soleras
  • en stroperige donkerbruine dessertwijn Pedro Ximenez (afgekort als PX) die het altijd goed doet bij chocolade.
  • En dan zijn er nog soorten die zich onderscheiden door droog-zoet: dry, medium (halfzoet, vol en aromatisch met 15-17,5% alc.,meestal blend van fino en PX), amorosso (halfdroog), pale cream (lichte zachtzoete pittige blend van fino met speciaal ontwikkelde zoete wijn, 17,5% alc. met aroma’s van noten en honing) en cream (fluweelzoete blend van oloroso en zoete PX, 15,5-20% alc. met smaak van noten en gedroogd fruit)
  • en de oude gerijpte sherries: VOS (Very Old Sherry die minimaal 20 jaar in ) en VORS (Very Old Rare Sherry)
  • Sherries met leeftijdsaanduiding:12 year old en 15 year old
  • Almacenista-sherries: deze sherries zijn van de zogenaamde ‘almacenistas’. Het zijn sherrymakers die wel een eigen wijngaard hebben en hun wijnen zelf opvoeden, maar deze niet zelf verkopen. Zo brengt Lustau een serie almacenista-sherries op de markt waarbij de naam van de almacenista nadrukkelijk op het etiket vermeld wordt. Het woord ‘almacén’ betekent magazijn; de almacenista houdt de shertry als het ware op voorraad in het magazijn en voedt de sherry op, maar verkoopt dus niet.

Rebujito
We begonnen met een typisch aperitiefje uit Andalusië, de Rebujito, ook wel liefdevol afgekort als Rebu. Rebujito is dè mixdrank van Andalucia. Het is een mix van droge sherry (type fino of manzanilla) met Sprite of 7Up. Rebujito (spreek: ree-boe-gie-too) is het traditionele drankje in Sevilla tijdens het jaarfeest in april, ‘La feria de Abril’. Door het mixen van sherry met frisdrank, hou je het tijdens het feesten net wat langer vol dan door sherry of wijn puur te drinken. Meestal wordt het gemixt in 1:3, maar als je sterker en droger of milder en zoeter wilt kan 1:2 of 1:4 natuurlijk ook. Vul aan met lekker veel ijs en een schijfje sinaasappel, of met een schijfje citroen/limoen en verse munt. En rama
We vervolgden met wat lekkere olijven, gehaktballetjes en croquetas de bacalao met aioli. Hierbij kregen we een mooie ‘manzanilla en rama’ van Solear (van Bodegas Barbadillo). Sherry ‘en rama’ is een droge fino- of manzanilla-sherry met ‘flor’ (het schimmellaagje dat ‘m die lekkere amandelsmaak en frisheid geeft), maar deze wijn is eerder gebotteld. Op onze fles stond zelfs een botteldatum (april 2015), dus en weet je dat je ‘m heel vers in huis krijgt! Erg fijn en de wijn smaakte ook echt knisperfris. ‘En rama’ betekent ‘rauw’, ofwel direct uit het vat. De wijn wordt gebotteld zonder stabilisatie, klaring of filtering. Het maakt wellicht dat de wijn iets minder het karakter van een normale fino of manzanilla heeft, maar het zorgt er ook voor dat de wijn complexer, puurder en intenser en misschien zelfs wel robuuster wordt. Voor de echte kenner en liefhebber dus. Tip: jong drinken! Dat betekent liefst al drie maanden na botteling! Hoewel niet iedereen die mening is toegedaan (omdat de wijn nog complexer kan worden als je wat meer geduld hebt), vonden wij de wijn nu (inderdaad na ongeveer drie maanden na botteling) optimaal. Nog een tip: de fles moet je dezelfde dag opdrinken, anders gaat het delicate eraf. Kijk dus of je een half flesje kunt vinden zoals wij hadden. Fino of manzanilla en rama is een van de huidige sherrytrends. Sherrybodegas die een ‘fino en rama’ of ‘manzanilla en rama’ op de markt brengen zijn bijvoorbeeld Barbadillo (de ‘Solear’ die wij dronken), Tio Pepe (Gonzales Byass), Lustau, Delgado Zuleta, Hidalgo la Gitana, Fernando de Castilla en Valdespino. We gingen aan tafel en kregen achtereenvolgens:

  • Manzanilla Solear van Barbadillo bij schol met groene asperges en spinazie.
  • Fino sherry van El Maestro Sierra bij coquilles op kalkoenbloedworst.
  • 12 jaar oude amontillado van El Maestro Sierra bij boerenkip (pollo de campo). Deze amontillado is gerijpt op vaten van Amerikaans eiken. Vol. Droog. Rokerig en complex.

  • De mooiste sherry-spijs combi tot dan toe werd de medium sherry van El Maestro Sierra bij zwezerik met vijg en cabrales.
  • 15 jaar oude oloroso van El Maestra Sierra bij gebakken kippenlevertjes en ibericoham, compote van rauwe biet en gefrituurd salieblaadje. Ook geprobeerd met medium sherry van Domecq. Top!
  • Wat een prachtige afsluiter van ons sherrydiner: warm chocoladetaartje. Zo mooi! Uiteraard met Pedro Ximenez sherry. What else!?

Share a Sherry (or two…)! Geheid een succes!
¡Salud!

El Maestro Sierra
De sherry van Bodegas El Maestro Sierra is te verkrijgen bij Flor del Vino (www.flordelvino-sherry.nl) en André Kerstens BV (www.andrekerstens.nl). De bodegas werd in 1830 opgericht door meester-timmerman José Antonio Sierra, destijds een van de beste vatenmakers in de regio. De huidige eigenaresse Pilar Pla Pechovierto, weduwe van een van de nazaten van de oprichter, bezit met een van de oudste voorraden sherry (soleras van ruim 100 jaar oud) een ware schatkamer. Keldermeester Juan Clavijo werkt hier al meer dan 50 jaar volgens de oude tradities, waarbij alles met de hand gaat. Op het backlabel van elke fles vindt u de maand en het jaartal van botteling. Vooral hun VORS (Very Old Rare Sherries) zijn prachtig, maar ook de andere sherries zijn mooi. Meer info: www.maestrosierra.com.