Scheermessen met knoflook-kruidenolie. Dat is mijn variant op een recept van de Nederlandse Petra Carter die na veel omzwervingen in Uzès (Fr) kookschool Le Pistou Cooking School runt. Ik heb al vaak scheermessen gemaakt, maar meestal even in de pan met zelfgemaakte kruidenboter en wat witte wijn. Maar ik zag het recept van Petra voor scheermessen met verse kruiden en het leek me heerlijk om daar wat mee te variëren. Hieronder een flitsreceptje. Kijk zelf maar even naar de hoeveelheden per ingrediënt, dat heb ik ook gedaan en zo precies komt het niet. Wij namen een kilo scheermessen en aten er sla en frietjes bij.
Bereiding
- Pureer 2 (verse) knoflookteentjes met een theelepel grof zeezout in de vijzel.
- Voeg wat grof gehakte peterselie en flink wat basilicumblaadjes erbij en pureer.
- Vermeng dan met olijfolie (ik nam zeker 100ml). Voeg tenslotte versgemalen peper toevoeg.
- Maak de scheermessen schoon (kapotte weggooien en rest half uur in water met zout, daarna afspoelen).
- Stoof de scheermessen 2 minuten in (room)boter. Blus ze af met een flinke scheut witte wijn (30-40ml) en stoof ze nog een minuutje stoven. Niet langer, want je wilt de schelpdieren lekker mals en sappig houden. Als alle schelpen open zijn, zijn de scheermessen goed.
- Bestrooi met versgemalen peper.
- Leg de scheermessen op een schaal en verdeel de knoflook-kruidenolie erover.
- Serveer met sla en boerenbrood of frietjes.
Wijntip: 2021 Dão branco, “A Descoberta”, Casa da Passarella. Een heerlijke volle witte Portugees van de inheemse Portugese druivenrassen malvasia, verdelho en encruzado. Vervolgens ‘sur lie’ gerijpt met bâtonnage. Sappig, aromatisch, milde zuren, witte perzik, licht kruidig, aangenaam bittertje en vuursteen. Erg fijn. Maar een mooie houtgerijpte champagne past er natuurlijk ook heel mooi bij.
Eet smakelijk!
Geef een reactie