Het aspergeseizoen loopt helaas alweer op z’n einde en ik heb voor het eerst salade van rauwe witte asperges gemaakt. Dunne linten trekken met de kaasschaaf of dunschiller, een heel gepriegel. En ik vroeg me af of ik die linten niet kort moest blancheren. Dat heb ik gelukkig niet gedaan en het was heerlijk.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 6 mooie witte asperges (niet te dun!)
  • 3-4 kastanjechampignons
  • Een handje veldsla

Voor de dressing

  • 1EL sherry-azijn, b.v. PX-azijn (mooie balsamico kan ook, maar juist het notige van de sherry-azijn past goed)
  • 1TL Dijon-mosterd
  • 1TL water
  • 4EL olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding

  • Schil de asperges genereus (je wilt zeker bij rauwe asperges geen harde schilletjes meer tegenkomen!) en snij het onderste harde stukje eraf.
  • Snij de asperges met een kaasschaaf of dunschiller in dunne linten.
  • Snij de champignons in flinterdunne plakjes.
  • Doe de aapergelinten, champignonsplakjes en veldsla in een slakom.
  • Maak de dressing van de overige ingrediënten en hussel met je handen voorzichtig door de salade.

Serveren

  • Met een paar doormidden gesneden zachtgekookte kwarteleitjes, kun je deze salade prima als voorgerecht serveren.
  • Wij aten ‘m als bijgerecht bij zeeduivel met Noilly Prat-saffraansaus.

Wijntip

Erbij: een mooie witte wijn met een korte houtrijping. Wij kozen voor de 21 Gables chenin blanc van Spier uit Zuid-Afrika.

Eet smakelijk!