Salade met Green Goddess Dressing

Salade met Green Goddess Dressing. Wie kent ‘m tegenwoordig niet? Ik had de ‘Green Goddess’ nog nooit gemaakt, zelfs nog nooit gegeten, en daar moest maar eens verandering in komen. De naam komt niet van de groene kleur, zoals ik dacht. En de dressing is ook geen moderne uitvinding in een hip groententijdperk. De Green Goddess Dressing werd waarschijnlijk al in 1923 bedacht door chef Philip Roemer van het Palace Hotel in San Francisco. De dressing was een eerbetoon aan acteur George Arliss die op dat moment in het hotel logeerde tijdens de voorstellingen van een populair toneelstuk dat “The Green Goddess” heette.

De dressing is mogelijk geïnspireerd door een groene saus, de ‘sauce verte’, die men in Frankrijk bij paling serveert (‘anguilles au vert’ of ‘anguilles en sauce verte’, vergelijkbaar met de Vlaamse paling in ’t groen), als een van de vele groene sauzen die de wereld kent. De dressing is sindsdien telkens aangepast. Minder mayonaise en meer kruiden, andere kruiden erbij zoals baslicum en dragon, avocado erbij en minder mayo, of yoghurt in plaats van mayo en zure room. Soms met de populaire avocado erbij, soms met Worcestershire Sauce erbij (zoals in een artikel in de New York Times uit 1948), soms zelfs met kerriepoeder. In het westen van de USA gebruikt men de dressing nog steeds bij salades en groenten (b.v. artisjok), maar in het zuiden krijg je de Green Goddess bij gefrituurde oesters en vis. Ik zou zeggen: varieer lekker zelf! Ik at: salade met Green Goddess Dressing en gemarineerde picanha. Hieronder vind je ook de marinade voor de picanha-steaks.

De Green Goddess Dressing werd waarschijnlijk al in 1923 bedacht door chef Philip Roemer van het Palace Hotel in San Francisco. De dressing was een eerbetoon aan acteur George Arliss die op dat moment in het hotel logeerde tijdens de voorstellingen van een populair toneelstuk dat “The Green Goddess” heette.

Ingrediënten Green Goddess Dressing
Green Goddess Dressing
Marinade voor picanha

Ingrediënten Green Goddess Dressing (4 personen)
Het originele recept van de Green Goddess Dressing bevatte maar twee soorten kruiden: peterselie en bieslook. En daarnaast ansjovisfilet, witte wijnazijn, mayonaise en zure room. Later werd er onder andere Worcestershire Sauce aan toegevoegd en allerlei varianten bedacht. Ik heb er een sjalotje, knoflook en kappertjes aan toegevoegd en basilicum en een paar blaadjes munt.

  • 4EL (60ml) mayonaise
  • 4EL (60ml) zure room
  • 4 ansjovisfilets
  • 1EL (15ml) citroensap
  • 1EL (15ml) witte wijnazijn of ciderazijn
  • Een handvol gesnipperde peterselie
  • Een handvol gesnipperde bieslook
  • Optioneel: andere kruiden dan peterselie en bieslook er nog bij, zoals basilicum, dragon (voorzichtig hiermee, het is nogal overheersend), kervel, dille, koriander en/of munt. Ik voegde nog toe: 8 blaadjes basilicum, een klein takje dragon en 2 blaadjes munt.
  • Optioneel: 1 knoflookteentje
  • Optioneel: 1 sjalotje
  • Optioneel: 2EL kappertjes
  • 1EL olijfolie
  • Zeezout en versgemalen peper

Ingrediënten salade bij de Green Goddess Dressing (4 personen)

  • Romainesla (of andere sla, zoals Little Gem), gewassen en drooggedept en in stukken gescheurd of in reepjes gesneden
  • Een blikje maïs, uitgelekt
  • 1 rood uitje, de ringetjes een half uur geweekt in warm water en dan drooggedept
  • 6 radijsjes, in dunne plakjes
  • 1 avocado, in blokjes en besprenkeld met wat citroensap tegen het verkleuren
  • Green Goddess Dressing (zie hierboven)

Bereiding Green Goddess Dressing en salade

  • Pureer alle ingrediënten met de staafmixer of mix in een keukenmachine tot een (bijna) gladde dressing.
  • Vermeng door je salade van romainesla, maïs, uienringetjes, radijsjes en avocado.

Variëren met de Green Goddess Dressing

  • Varieer met avocado door de dressing (wat romiger, dan kun je eventueel wat minder mayonaise gebruiken) of zonder avocado.
  • Varieer met de kruiden: platte peterselie en bieslook (zoals in het oorspronkelijke recept), en daarnaast keuze uit bijvoorbeeld basilicum, dragon, kervel, dille, koriander en/of munt.
  • Wil je een MAGERE versie, vervang dan de mayonaise en zure room door Griekse of Turkse yoghurt.
  • Je kunt er ook tahin/tahini (sesampasta) doorheengooien.
  • Maak de Green Goddess als dressing voor salades of groenten, dus wat dunner. Denk aan salades met doperwten-komkommer, COBB-salade. Wat groenten betreft is de Green Goddess lekker bij bijvoorbeeld gekookte artisjokken, of bij gegrilde groenten zoals groene asperges.
  • Maak de Green Goddess als dipsaus voor groentensticks (paprika, wortel, komkommer etc.) of kerstomaatjes, bloemkoolroosjes etc. Hier is je dressing dus wat dikker zodat je de Green Goddess als dipsaus kunt gebruiken.
  • Voor een VEGA-versie laat je de ansjovis weg, maar dan is het eigenlijk geen Green Goddess Dressing meer… Je kunt de ansjovis dan eventueel vervangen door kappertjes.
  • Gebruik de Green Goddess als spread voor op broad of in een warp. Maak bijvoorbeeld een wrap met sla of babyspinzazie, plakjes gerookte kip- of kalkoenfilet, komkommer en Green Goddess.
  • Green Goddess past goed bij bijvoorbeeld avocado, sla, komkommer, doperwten, edamameboontjes, courgette, tomaten, groene asperges, maïs, radijsjes, maar ook ei.
  • De Green Goddess is ook lekker bij witvis, zalm of gambas.
  • Maak een buddha bowl met groenten, gebakken tofu en Green Goddess.

Ingrediënten marinade voor de picanha steaks (4 personen)

Picanha komt oorspronkelijk uit Brazilië. Picanha is het driehoekige staartstuk van een rund. Het vlees is supermals. Ik kocht picanha-steaks, dus niet een heel staartstuk, maar dikke plakken met een vetrandje die ik als entrecôte of rib-eye kort aan beide kanten grilde. Maar eerst heb ik mijn picanha-steaks een paar uur gemarineerd.

  • 4 picanha-steaks
  • Zout (b.v. Maldon smoked sea salt) en versgemalen peper
  • Olie om in te bakken

Voor de marinade:

  • 2EL olijfolie
  • 1EL sojasaus
  • 1EL balsamico-azijn
  • 1EL limoensap
  • 1EL donkerbruine basterdsuiker
  • 1TL Worcestershire Sauce
  • 1TL dijon-mosterd
  • 1TL uienpoeder
  • 1TL knoflookpoeder (of een gesnipperd knoflookteentje)
  • 1TL paprikapoeder mi;d
  • 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1TL gedroogde oregano
  • Een scheutje ‘liquid smoke’ voor een BBQ-smaakje (maar kun je weglaten, zeker als je het vlees op de BBQ legt in plaats van zoals ik in de grilpan)

Bereiding picanha-steaks

  • Maak de marinade en leg de steaks er een paar uur in. Bewaar in de koelkast.
  • Haal de steaks ca. drie kwartier voor bereiding uit de koeling en breng op kamertemperatuur.
  • Haal de steaks uit de marinade, dep ze wat droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Giet een scheutje olijfolie in de pan. Bak ze in een koekenpan of gril ze in de grilpan aan beide kanten kort (ca. 3 minuten per kant) of leg ze op de BBQ.
  • Haal de steaks uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie 5-10 minuten rusten.
  • Serveer met de salade en eventueel wat frites.
Picanha - Green Goddess - Twyfeling cinsaut

Wijntip: bij dit gerecht past wel een stevige rode wijn. De keuze is enorm, van Argentijnse malbec tot primitivo uit Puglia c.q. zinfandel uit Californië. De wijn mag er best eentje zijn met een klein fris zuurtje vanwege de Green Goddes Dressing en de groene salade. Ik koos voor de 2019 Wellington (Zuid-Afrika), Twyfeling cinsaut van Bosman Family Vineyards. Een fijne Zuid-Afrikaan van een druivenras dat in Frankrijk een beetje als B-acteur wordt gezien. Tenzij je ‘m goed behandelt. Dat doet Bosman. Van zgn. ‘bush vines’ uit 2003. Gerijpt in 2e en 3e jaars 225L-vaten van Frans eiken. Licht gefilterd. Kruidige neus met pepertonen. Laurier en rozemarijn. Medium body. Geen krachtpatser, bijna elegant. Frisse zuren. Milde tannines. Sappig fruit. Bessen. Kersen. Peperig. Goede match.

 

Eet smakelijk!