salade doperwten feta munt

Ik hou het kort vandaag. Zomer en salades, dat hoort gewoon bij elkaar. We hadden ook nog eens geen tijd en zin om boodschappen te doen, dus keek ik wat we nog in huis hadden. Een restje babyspinazie van de heerlijke panzanella di mare van afgelopen week, wat verse kruiden (munt, basilicum) en een stuk feta en diepvries-doperwten hebben we altijd. Dus was het niet gek dat we een lekkere frisse zomerse salade met doperwten, feta en munt en een restje babyspinazie maakten. Smaken die prima bij elkaar passen. Lekker zo als (lunch)salade of als bijgerecht.

Ingrediënten (salade voor 2 personen)

  • 250gr doperwten (diepvries)
  • 100gr babyspinazie
  • 2 takjes munt, blaadjes gesnipperd
  • 100gr feta, grof verbrokkeld
  • Tip: je kunt ook dubbel gedopte verse tuinbonen, sugar snaps en/of peultjes, artisjokharten en wat bosuiringetjes toevoegen of een deel van de doperwten hiervoor vervangen

Voor de dressing:

  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • Het sap van een halve citroen (ca. 2EL) of 1EL ciderazijn of witte balsamico
  • 4EL olijfolie
  • 1TL dijon-mosterd
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Laat de doperwten in warm water ontdooien (duurt ca. 5 minuten).
  • Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Kook de doperwten in water met zout (of een kwart bouillonblokje) in ca. 2-3 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel ze met koud water af zodat ze niet nagaren.
  • Voeg de doperwten, babyspinazie, feta en munt samen en vermeng met de dressing.
  • Serveer als lunchsalade of geef er vis, lamsvlees, steak of (kalkoen)schnitzel bij.

Wijntip: kies voor een frisse witte wijn, zoals Chileense of Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc, Griekse assyrtiko, Italiaanse pinot grigio, fiano of falanghina, Duitse sylvaner, müller-thurgau of Weissburgunder.