Ik zocht voor mijn lekkere kipsaté met mijn eigen kipsaté-marinade nog een passend bijgerecht en kwam op ‘loederboontjes’. Loederboontjes? Ja sorry, zo noem ik ze altijd. Sajoer lodeh. Ik ben niet zo thuis in de Indonesische keuken. Ik ken het gerecht met de naam ‘sajoer lodeh’ en dacht altijd dat het Indonesische boontjes in kokossaus was. Dat blijkt dus maar deels juist. Sajoer betekent groenten. En lodeh betekent zachtgekookt en het gerecht bestaat dus uit zachtgekookte gemengde groenten, dus niet alleen boontjes. Het is eigenlijk een groentencurry of dikke maaltijdsoep met kokosmelk (van santen) en allerlei groenten. Denk aan wortel, Chinese kool of spitskool, taugé, aubergine, paprika, bloemkool, kousenband of sperziebonen, bamboescheuten, petehbonen en soms tofu/tempeh. Lekker gestoofd in een kokossaus met specerijen als kurkuma (geelwortel, voor de kleur), laos (galanga), gember en/of sereh (citroengras). En natuurlijk sambal. Normaal hoort er ook trassi (garnalenpasta) in, maar dan is het geen vegetarisch bijgerecht meer. Ik gebruikte die wel, want die had ik toevallig in huis.
Welke groenten je neemt, maakt eigenlijk niet uit. Anyway. Wil je sajoer-boontjes, dan heet het gerecht sajoer buncis. Weer wat geleerd. Ik maakte dus geen loederboontjes maar sajoer-boontjes. Of wel: sajoer buncis – Indonesische boontjes in geurige kokossaus.
Ingrediënten (2 personen)
- 300-400gr sperzieboontjes, ontdraad en gehalveerd
- 1 witte ui, gesnipperd
- 1 knoflookteentje, gesnipperd
- 2cm verse gember, geraspt
- 1TL sambal oelek (ik nam sambal badjak, die vind ik zelf lekkerder en die had ik in huis)
- 1TL laospoeder
- 1TL ketoembar
- 1TL kurkuma
- ½ bouillonblokje (groentebouillon)
- Optioneel: 1TL trassi
- Optioneel (als je het pittiger wilt): 1 chilipepertje, zonder zaadlijsten en in dunne ringetjes
- 1EL gula djawa (palmsuiker) of basterdsuiker
- 200ml kokosmelk of kokosroom en 200ml water
of maak zelf kokoscrème maken van santen door 50gr santen te verkruimelen in ca. 300ml water - Sap van een halve limoen
- Olie om in te wokken
Bereiding
PS Omdat wij de sajoer lodeh niet als hoofdmaaltijd met bijvoorbeeld rijst aten en dus maar weinig saus nodig hadden, heb ik wat minder vocht gebruikt. Eet je het als (vegetarisch) hoofdgerecht, dan heb je iets meer kokosmelk en water (of water met santen) nodig. Het lijkt dan bijna op een vegetarische maaltijdsoep.
- Fruit de ui 5 minuten zachtjes.
- Fruit de knoflook en de verse gember even mee en voeg dan de sambal toe. Fruit de sambal ook kort mee.
- Voeg dan laos, ketoembar, kurkuma, het verkruimelde bouillonblokje en (eventueel) trassi toe. Voeg dan water toe en verwarm.
- Voeg de sperzieboontjes toe en stoof alles zachtjes totdat de boontjes bijna gaar zijn (ca. 8-10 minuten).
- Voeg tenslotte de verkruimelde santen toe en laat nog 5 minuten samen doorkoken. Je krijgt dan een subtiele kokossmaak. Ik zou de santen al meteen met de specerijen en het water toevoegen, maar dat schijnt niet authentiek te zijn. Als je water en kokosmelk neemt in plaats van water en santen, zou ik dat wel meteen samen met de specerijen toevoegen.
PS Uiteindelijk moeten de boontjes beetgaar worden.
Wijntip: voor mij is saté en rosé altijd een fijne combinatie. Nu ook weer. Kies voor type ronde fruitige rosé met milde zuren. Ik koos voor de 2021 Coteaux d’Aix en Provence, “L’Oratoire, Cuvée Divine” van Château Pigoudet. Van 30% grenache, 25% cinsault, 25% cabernet sauvignon en 20% syrah. Een elegante maar volle rosé met fijne zuurgraad en lichte kruidigheid.
Geef een reactie