Ron Zapaca 23

Rum Time! Ik ben nog steeds in de ban van rum na mijn voorstel onlangs voor 10 heerlijke rumcocktails om National Rum Day te vieren. Rum is zo veelzijdig en ik heb zin om die wereld nog wat meer te ontdekken. Daarom kocht ik de Zapaca 23 sistema solera. Een complexe blend van drie rums die tussen 6-23 jaar gerijpt zijn. Ik wilde kiezen tussen de Venezuelaanse Diplomático Reserva Exclusiva, de Ron Zapaca 23 uit Guatemala en de Venezuelaanse Santa Teresa 1796. De laatste twee zijn de meest complexe. Het werd uiteindelijk Zapaca 23 omdat ik vermoedde dat de Santa Teresa 1796 droger zou zijn en nog meer een rum voor de gevorderde rumdrinker. Drink de Zapaca 23 ‘straight’, of verwerk deze mooie rum in een van de drie verleidelijke cocktails.

.

🏅 Waardering Ingrid: 8 “Dit is geen rum die je met ijs moet drinken, dat is zonde en de rum verliest veel van zijn geur en smaak. Drink ‘m dus ‘straight’, zonder ijs. Sommigen noemen deze redelijk zoete rum eerder een rumlikeur. Maar toegegeven, juist door de buttercotch en vanilletonen is deze rum uitstekend geschikt voor ‘beginners’ die toch op zoek zijn naar topkwaliteit. Luxe rum voor de minder ervaren rumliefhebber. I like it!”

Solera-rum
Zowel de Santa Teresa 1796 als de Zapaca 23 zijn gerijpt volgens het solera-systeem. Dat is voor rum nog vrij uniek en exclusief. Het solera-systeem kennen we ook van de sherry. Hierbij wordt sherry overgeheveld van de bovenste laag vaten naar de onderliggende laag vaten. Gedurende het jaar wordt er uit de onderste vaten een deel afgetapt om te worden gebotteld. Het afgetapte deel wordt nu bijgevuld uit de rij vaten die hier bovenop ligt. Het resultaat is dat alle vaten in de onderste en oudste laag door vermenging steeds dezelfde smaak en kwaliteit hebben. Dit systeem wordt ook gebruikt door sommige producenten van rum, brandy en Schotse whisky.

Zapaca 23
Deze premium rum (Zapaca is een blend van rums tussen 6-23 jaar) is samen met de super premium ‘Zapaca XO’ (blend van rums tussen 6-25 jaar) de top van de producent Industrias Licoreras de Guatemala. Het bedrijf ontstond in 1944 door samengaan van vier distilleerderijen en is nu de grootste rumproducent van Guatemala. Zapaca is vernoemd naar het stadje Zacapa. In 1976 werd Ron Zapaca 23 (Ron is het Spaanse woord voor rum) voor het eerst gemaakt, ter ere van het honderdjarige bestaan van het stadje Zapaca. Daarom vind je deze rum ook wel onder de naam “Ron Zapaca Centenario”. Zapaca 23 werd ontwikkeld door Alejandro Burgaleta, een dokter en chemicus uit Guatemala.
De rijping van Zapaca 23 gebeurt op 2300 meter hoogte in de koele bergen, “aged above the clouds,” in de Highlands van Guatemala schrijft de producent. Door de koele ligging ontstaat een langzaam rijpingsproces waardoor de rum intenser van kleur, geur en smaak wordt. Maar de aanduiding “23” slaat op de rijpingstijd en niet op de hoogte. Er wordt gebruik gemaakt van de eerste – zoetste – persing van het suikerriet, aangeduid als “virgin sugar cane honey” (75% suikergehalte), en niet van molasse (50% suikergehalte). Dat geeft deze rum een fruitig karakter. Het riet komt van vulkanische bodem uit het zuiden van het land.
De vaten die gebruikt worden zijn vaten van Amerikaanse whiskey, oloroso sherry en PX sherry. Ook dat draagt bij aan de zoete tonen van deze rum.
En nog een weetje: de gevlochten band om de fles is bedacht door meester-distillateur Lorena Vásques die hiermee verwijst naar de geweven band van gedroogde en handgeweven palmbladeren van de lokale vrouwen in de petate-stijl van de Guatemaleese Maya. Een ‘petate’ is een van plantenvezels gemaakte mat. De banden om de fles worden nog steeds met de hand gemaakt door vrouwen uit drie naburige dorpen.

Zapaca 23

Smaaknotitie
Land: Guatemala
Alcoholpercentage: 40%
👁 Donker amberkleurig.
👃 Zachte zwoele neus. Rijk en vol met een duidelijk zoetje. Butterscotch (boterbabbelaar). Honing. Rozijnen. Vanille. Cacao. Donkere basterdsuiker. Sinaasappelschil. Rijpe bananen.
👄 Vol. Zacht. Duidelijke houttonen. Smokey. Kaneel. Spicy met tonen van chilipepertjes en kaneel.
Prijs rond de €50-55.
🏅 Waardering Ingrid: 8 “Dit is geen rum die je met ijs moet drinken, dat is zonde en de rum verliest veel van zijn geur en smaak. Drink ‘m dus ‘straight’, zonder ijs. Ook geschikt als ‘after dinner rum’. Sommigen noemen deze redelijk zoete rum eerder een rumlikeur, “highly overrated”, “too much hype” of “the candy of rums”, anderen zeggen “the best”, “milestone” en “a benchmark”, met ratings van letterlijk 1 naar 10! Maar toegegeven, juist door de buttercotch en vanilletonen is deze rum uitstekend geschikt voor ‘beginners’ die toch op zoek zijn naar topkwaliteit. Luxe rum voor de minder ervaren rumliefhebber. I like it!”

David Ríos - cocktail Aroma met Zapaca 23

.

David Ríos - cocktail Aroma met Zapaca 23

Cocktails met Ron Zapaca 23
Is Zapaca 23 te duur voor een mooie cocktail? Als je een gewone rum-cola bedoelt, dan ja! Maar dat is ook geen cocktail. Er bestaan mooie subtiele cocktails met deze rum.

Aroma
Een fijn voorbeeld is de çocktail ‘Aroma’ van de Spaans-Baskische bartender David Ríos en World Class Bartender of the Year 2013. De naam is een afgeleide van zijn twee tweelingzonen, Aroa en Market. Hij serveert de cocktail ook in zijn bar Jigger in Bilbao.
Shake 10ml orgeat (amandelsiroop, b.v. van Monin), 10ml koffielikeur (b.v. Kahlua) en 50ml Zapaca 23 met ijsblokjes. Dubbelstrain (door zeef van cocktailshaker en apart zeefje) in een gekoeld glas. Giet kokosroom (voor de cocktail heb je ca. 15 à 30ml nodig) in een cocktailshaker en shake 10 seconden om de room wat losser en luchtiger te maken. Hou een barlepel over het glas en giet de room voorzichtig via de holle kant van de lepel in het glas (ik deed het via de bolle kant en dat bleek makkelijker). Zorg dat de room niet zinkt, maar mooi bovenop de overige dranken zweeft. Rasp er een koffieboontje over met een fijn raspje. Garneer met een muntblaadje erop met een koffieboontje erin. Dat kun je het beste met een keukenpincet doen. Het eerste dat je dan ruikt is koffie en munt. Daarna volgt een heerlijke complexe rumcocktail met een subtiel vleugje koffie. Echt een fijne cocktail!
Glaswerk: Martini-glas of elegant (niet al te groot) cocktailglas. Aroma is heerlijk als ‘after dinner cocktail’, maar kan volgens Ríos ook prima geserveerd worden bij een ‘crema catalana’. Ik dronk ‘m los…en genoot!

Kiss Above The Clouds
De Chinese bartender Cross Yu bedacht de cocktail Kiss Above The Clouds. Vul een ‘mixing glass’ (mengbeker) met ijs. Giet daarin 60ml Zapaca 23, 20ml zoete rode vermouth, 5ML Johnnie Walker® Gold Label Reserve, 5ml koffielikeur (b.v. Tia Maria) en 2 dashes chocolate bitters. Roer zachtjes met een barlepel tot de vloeistof gekoeld is. Giet via een cocktailstrainer in een old fashioned-glas met 1 groot ijsblokje. Garneer met een sinaasappelschilletje en een kaneelstokje. “Koffie, chocolade en wat rokerigheid van de Johnnie Walker,” zegt Cross Yu zelf over zijn creatie. Ook dit is meer een ‘after dinner cocktail’.

New Frontiers - cocktail van Luke Ashton

New Frontiers
De Australische bartender Luke Ashton heeft ook een mooie cocktail gemaakt met een vleugje Zapaca 23. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Giet er achtereenvolgens 40ml Bulleit Bourbon, 10ml Zapaca 23, 10ml vanillelikeur (b.v. Galliano), 40ml (liefst vers) ananassap, 25ml limoensap, 10ml orgeat en 2 dashes Angostura bitters in. Shake 10 seconden tot de vloeistof koud is. Strain in een hoog cocktail-/longdrinkglas met ijsblokjes. Garneer met een takje munt. Tip: sla het takje eerst een paar keer op je hand zodat de aroma’s beter los komen. Bestrooi een half schijfje sinaasappel met wat versgemalen peper en leg dat bovenop je cocktail. Serveer met een rietje. Zoetheid van de ananas, vanilletonen en tenslotte spicy door de Bourbon. “Perfect drink for a hot summer’s night under a full moon,” volgens Ashton. Ik maakte de New Frontiers. Nice!

Alle drie cocktails komen uit de World Class wedstrijden voor bartenders. Maar natuurlijk kun je ook een Zacapa 23 Old Fashioned maken. Vul een old fashioned-glas (tumbler) met ijsblokjes. Voeg 60ml Zacapa 23, 2 dashed Angostura Bitters, 1 dash orange bitter en 10ml suikersiroop toe. Roer dit met een barlepel rustig door. Garneer met een sinaasappelschilletje. En ach, allemaal te moeilijk? Drink de Zapaca 23 gewoon ‘straight’!